Hoe erg is vreemdgaan?

Seksuele exclusiviteit binnen een relatie, ja of nee? Dit is één van de meest delicate onderwerpen die ik tegenkom in mijn praktijk. Het eerste antwoord dat stellen vrijwel altijd geven is dat seksuele exclusiviteit gewenst is binnen hun relatie. Bij doorvragen blijkt heel vaak dat ofwel de één, of de ander een affaire heeft gehad. Ik heb veel stellen mogen begeleiden bij de manier waarop ze omgaan met vreemdgaan. Je zou misschien denken dat degene die zich verraden voelt straf uitdeelt en een lange tijd niet aangeraakt wil worden. Dit gebeurt inderdaad. Maar wat ik aanvankelijk met verbazing aanhoorde en later als rode draad ben gaan zien, is dat het op het moment het vreemdgaan uit komt beide geliefden een onmiddellijke seksuele opleving krijgen. Alles wat vanzelfsprekend was, is met de gedachte aan verlies van de relatie direct weer wild uitdagend.

Onbespreekbaar

Toch blijft het thema seksuele exclusiviteit, ook na een enorme opleving, vaak onbespreekbaar. Ook het samen maken van afspraken over hoe je die energieboost op een niet bedreigende manier zou kunnen toelaten in de relatie blijft een lastig onderwerp. Met niet bedreigend bedoel ik dat niemand zich hoeft te schamen, zich schuldig hoeft te voelen of in zijn/haar ego gekwetst hoeft te zijn. Na de seksuele opleving kan er helaas dus alsnog straf worden uitgedeeld. Of ruzies en vrijpartijen wisselen elkaar af. Dit gebeurt als de ‘waarom’ vraag niet bevredigend is beantwoord. Waarom is het gebeurd?

Diepe verlangens

De vraag hoe vrij je elkaar laat als stel, is minder belangrijk dan het levendig houden van communicatie over seksuele exclusiviteit. Als jullie je vrij voelen om diepe verlangens aan elkaar prijs te geven, dan is je relatie ultiem veilig. En eigenlijk is dat de enige echte borg voor blijvende intimiteit. Mocht er dan toch ‘iets gebeuren’ dan is de kans groot dat jullie er samen sterker door worden en meer inzicht krijgen in elkaar.

Emotionele intimiteit

Helaas kiezen heel veel stellen ervoor, ook als ze een affaire succesvol hebben verwerkt, om het er daarna nooit meer over te hebben. Ze kijken lijdzaam toe hoe hun seksuele energie weer naar het vriespunt terugkeert. Al zou je maar vrijuit mogen fantaseren van je partner dan borg je niet alleen de spanning in bed, maar ook de emotionele intimiteit binnen je gehele relatie. En juist die emotionele intimiteit, ik blijf het benadrukken, is de sleutel tot diep en intens minnaarschap.

Toña Wong Chung is founder van Healing Space en schrijfster van het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld (omdat de wereld jouw liefde nodig heeft)’. Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”