Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Relatie check: zo weet je of je in een sleur bent beland.

Ik ben dol op Disney films en hoop altijd vurig op een goede afloop: geliefden die elkaar vinden en voelen dat ze voor altijd en eeuwig bij elkaar willen blijven. Dan heb ik rust en kan ik lekker slapen. Een liefde die vervullend en bevredigend blijft tot de dood gun ik iedereen. Toch maak ik in mijn praktijk vaak situaties mee waarbij ik denk dat de optie om uit elkaar te gaan serieus overwogen moet worden om weer gelukkig te kunnen leven. Met of zónder elkaar.

Ongrijpbare signalen

Naast overduidelijke signalen als geweld, zijn er meer ongrijpbare tekenen die erop duiden dat je relatie toe is aan de vraag of je elkaar nog ten diepste dient door bij elkaar te blijven: een relatie check. Ik denk in dit verband vaak aan het weerzinwekkende ‘boiling frog’ fenomeen. Zodra je een kikker in een pan met kokend water stopt, heeft deze nog de kracht om er meteen uit te springen. Maar als je de kikker in een pan met koud water zet en deze zachtjes aan de kook brengt, gaat hij dood. Geen prettig voorbeeld, maar ik ken geen betere metafoor om de psychische verstikking aan te geven die ik zie bij zo veel mensen. Deze impasse in de relatie wordt met een veel onschuldigere term ook wel ‘sleur’ genoemd.

Psychische kookpan

Het blijft me altijd raken dat twee mensen die op zichzelf lief, mooi en goed zijn elkaar toch in deze psychische kookpan kunnen krijgen. Hoe ontstaat dit dan? Hoe herken je het als je hierin terecht bent gekomen? En hoe kom je er weer uit. Natuurlijk kan ik niet compleet zijn in de antwoorden op deze vragen, maar ik wil je graag een paar alarmsignalen laten herkennen.

Je eigen definitie

Hoe ontstaat deze psychische kookpan, ofwel sleur? De gedachten dat je op enig moment het persoonlijke bezit bent geworden van je partner (of hij van jou) en je denkt dat je niet meer zonder elkaar kunt leven, is een belangrijke voedingsbodem voor sleur. Ik hoor je denken: natuurlijk zijn we geen persoonlijk bezit van elkaar. Toch is het goed om te bedenken dat je relatie alleen maar bestaat, omdat jullie een bepaalde definitie hebben gegeven aan jullie omgang met elkaar. Hoe willen jullie met elkaar omgaan? Passen de wensen die je nu hebt om jezelf levendig en geïnspireerd te voelen bij de wensen die jouw geliefde heeft? Ook als dat betekent dat je een bepaalde opleiding wilt gaan doen? Of een reis wil maken? Of samen iets wil ondernemen om je relatie te verdiepen; zoals dansles of misschien therapie? Wat gebeurt er als je gevoelens krijgt voor iemand anders of veranderingen wil aanbrengen in je seksleven? Wat als jij (nog) een kind wil en je geliefde niet? Al deze thema’s kunnen signalen zijn die erop duiden dat je in een – misschien nog niet gedefinieerde – sleur bent beland. Het kan zelfs zo zijn dat je elke dag ruzie maakt en dat dat een onderdeel is geworden van jullie sleur.

Hoe kom je hier weer uit?

De belangrijkste zelfhulp: stel jezelf voor hoe je leven er uit ziet zonder jouw geliefde. Kan je nog gelukkig zijn met jezelf? Ben je in staat om nog steeds lief te hebben, ook als dat niet meer uitsluitend gekoppeld is aan jouw geliefde? Als je gelukkig op jezelf zou staan, zou je dan nog steeds kiezen voor de geliefde die je nu hebt, inclusief de moeilijkheden die jullie ondervinden? Als je op al deze vragen ‘ja’ kunt antwoorden, dan ben je niet in de sleur beland en bevind je je in een levendige relatie die jouw persoonlijke geluk verrijkt. Waarschijnlijk zijn jullie samen ook een bron van inspiratie voor je omgeving. De wereld heeft het hard nodig om voorbeelden te zien van relaties waarin de geliefden elke dag opnieuw voor elkaar kiezen en liefdevol met elkaar omgaan.

Toña Wong Chung is founder van Healing Space en schrijfster van het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld (omdat de wereld jouw liefde nodig heeft)’. Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”