Wat is Ayurveda?

In het kort: Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een eeuwenoude oosterse geneeswijze die uitgaat van de 5 elementen: vuur, aarde, water, lucht en ether. De samenvoeging van deze elementen leidt tot 3 persoonstypes, de constituties:

  • Vata (lucht en ether)
  • Pitta (vuur en water)
  • Kapha (aarde en water)

Drie types: constituties
Ieder mens heeft deze 3 types, constituties, in zich, in een unieke individuele combinatie waarbij 1 dominant is. Zo kan je bijvoorbeeld een Vata/Pitta constitutie hebben, waarbij Vata dominant is, of Pitta/Vata constitutie waarbij Pitta dominant is. Uiteraard zijn er ook combinaties met Kapha mogelijk. Deze dominante constitutie kan veranderen door levensfasen en seizoenen, maar ook voeding en leefstijl hebben invloed op de dominante constitutie. Daarom spelen deze aspecten een belangrijke rol binnen de Ayurveda.

Elk mens is uniek
Volgens de Ayurveda is elk mens uniek vanwege ieders individuele combinatie van elementen. Dit betekent dat een ‘gezonde leefstijl’ voor elke persoon er anders uit kan zien. Een Vata constitutie heeft nu eenmaal andere behoeften om in balans te blijven dan een Pitta- en Kapha constitutie. Wanneer je weet wat jouw constitutie is, kun je je leefstijl en eetpatroon daarop aanpassen, om te zorgen dat je in balans bent en blijft.

Wat is jouw constitutie?
Om erachter te komen wat jouw constitutie is kun je online een constitutietest doen en ontdekken wat voor constitutie-type jij bent. Uiteraard kan je dit ook laten checken bij een specialist via een pols- en/of tongdiagnose: binnen Healing Space leren onze deelnemers aan de opleiding Acupressuur Opleiding de basisprincipes van een dergelijke pols- en tongdiagnose, waarmee ze ontdekken of bepaalde elementen in jouw constitutie eventueel aandacht nodig hebben.

Ayurveda binnen Healing Space
In onze voedingscursus Holistische Voeding leer je van voedingsarts (n.p.) Anna Kruyswijk wat de ideale voeding en leefstijl is voor jouw persoonlijke constitutie. Naast de Ayurvedische constitutie werkt Anna ook met de bloedgroep constitutie, waardoor je volledig op maat leert wat voor jou persoonlijk het meest geschikt is om gezond en in balans te zijn.
In de vervolgopleidingen op het gebied van voedingHolistisch VoedingscoachDetox Coach en Keto-Detox Coach leer je hoe je anderen adviseert met daarbij de inachtneming van hun persoonlijke constituties. Ayurveda speelt dus een rol bij al onze voedingscursussen en -opleidingen.

Healing Space is het instituut voor iedereen die zich wil ontwikkelen op holistisch energetisch gebied. Het is onze wens, om met al onze verschillende activiteiten je te helpen om beter in balans te zijn of je op te leiden tot Holistische Energetisch Therapeut.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”