Acupressuur Opleiding

Volgens de Vijf elementen

Data: zie agenda 6-daagse opleiding Vooropleiding: Oosterse Elementen Leer of Reiki Therapeut Locatie: Bussum

Acupressuur Opleiding

Heb je de cursus Oosterse Elementen Leer of de opleiding Reiki Therapeut afgerond?

Dan kun je je verder specialiseren met deze Acupressuur Opleiding. Je verdiept je door specifieke punten op de meridianen te leren die gekoppeld zijn aan de Vijf Elementen.

Je oefent met de pols -en tongdiagnostiek zoals je die geleerd hebt in de Oosterse Elementen Leer en gaat aan de slag met het voeren van een anamnese, waardoor je in staat bent om klachten adequaat te kunnen te plaatsen in het systeem van de Vijf Elementen. Het unieke van deze methodiek is dat het meteen een behandelplan oplevert, waar je direct mee aan de slag kunt.

Dus wil je je behandelingen nog effectiever maken en diepgaand mensen begeleiden op fysiek, energetisch en spiritueel niveau, doe dan mee met deze Acupressuur Opleiding.

Wat leer je bij deze opleiding?

Acupressuur

In deze opleiding wordt verdieping aangebracht op de kennis van de Oosterse Vijf Elementenleer. Je leert acupressuur. Dit is het drukken op, of masseren van acupunctuurpunten. Zo leer je hoe je de 5 Element-punten kunt gebruiken om gezondheid te bevorderen, klachten te verminderen en balans aan te brengen (en te behouden) op fysiek en/of mentaal-emotioneel niveau.

Verschillende aspecten komen uitgebreid aan bod in deze opleiding. Zo gaan we dieper in op de meridianen, de acupunctuurpunten, de puntenenergetica en de theorie van de orgaansystemen. Maar vooral praktische onderdelen staan tijdens deze opleiding centraal: je ontwikkelt je vaardigheden om de punten adequaat te localiseren en masseren, leert werken met de polsdiagnostiek en je gaat aan de slag met het maken van een behandelplan.
Je oefent doorlopend met je klasgenoten en mensen in je omgeving waarover je in de klas supervisie ontvangt en de opleiding wordt afgerond met het live behandelen van een cliënt  onder supervisie van de docent.

Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig een anamnese af te nemen, een behandelplan op te stellen en je cliënt te behandelen via de verschillende drukpunten die je zelf kan lokaliseren op het lichaam van je cliënt.  

Hand acupressuur

Inhoud lesdagen

Dag 1:

 • Theorie van de Vijf Elementpunten, algemene puntenergetica (werkingsprincipe) van de 5 Elementpunten, verschillende type puntsoorten,
 • Algemene informatie over 12 meridianen, de stroom van Qi in de meridianen en hoe de meridianen met elkaar en alle facetten van ons mens zijn, zijn verbonden.
 • Herhaling van belangrijkste lesstof uit de Oosterse Elementenleer.
 • Het globaal verloop van de Long en Dikke Darm meridiaan en lokalisatie van de Vijf Elementpunten op de Long en Dikke Darm meridiaan
 • De specifieke puntenergetica van de belangrijkste Vijf Element punten op de Long en Dikke darm meridiaan.
 • Casuïstiek

Dag 2:

 • Herhaling van en oefenen met de lesstof geleerd op dag 1. Bespreken van het gemaakte huiswerk
 • Polsdiagnose en/of Tongdiagnose
 • De theorie van de 5 Elementenbehandeling en hoe je de verschillende puntsoorten inzet die je hierbij gebruikt, waardoor je inzicht krijgt in hoe je personalised medicine kan toepassen: dat wil zeggen een op de unieke persoon afgestemde behandeling kunt opstellen en toepassen.
 • Tonificatie methoden ( energie toevoerende behandelmethoden die voedend en opbouwend zijn)
 • Globaal verloop van de Maag en Milt meridiaan
 • Oefenen van puntlokalisatie van de Vijf Elementpunten op de  Maag en Milt meridiaan.  De specifieke puntenergetica (werkingsmechanisme) van de belangrijkste punten op de Maag en Milt meridiaan.
 • Casuïstiek

Dag 3:

 • Herhalen en verdiepen kennis over tonificatie methoden.
 • Sedatie methode (sedatie betekent afvoeren van energie / kalmeren)
 • Polsdiagnose en/of tongdiagnose
 • Oefenen in groepjes met anamnese, diagnose zoals pols -en tongdiagnose en het opstellen van een 5 Elementen behandelplan, waarbij al hetgeen we tot nu geleerd hebben in de Oosterse Elementenleer en de Acupressuur opleiding wordt samengebracht.
 • Globaal verloop van de Hart en Dunne Darm meridiaan en oefenen van de puntlokalisatie van de 5 Elementpunten op de Hart en Dunne Darm meridiaan
  Specifieke puntenergetica van de belangrijkste punten op deze meridianen.
 • Casuïstiek

Dag 4:

 • Herhaling en verdieping van lesstof van vorige lesdagen
 • Diagnostiek en casuïstiek: Klassikaal bepreken van de ingebrachte casussen bestaande uit anamnese, diagnose zoals pols -en tongdiagnose en een 5 Elementen behandelplan, waarbij al hetgeen we tot nu geleerd hebben in de Oosterse Elementenleer en de Acupressuur opleiding is samengebracht.
 • Oefenen van de verschillende acupressuur methoden: hoe masseer/bedruk je een punt, hoe lang, hoeveel punten pas je toe in een behandeling en hoe combineer je diverse puntsoorten in een behandeling. Het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen en acu-pleisters.
 • Globaal verloop van de Blaas en Nier meridiaan en oefenen van de puntlokalisatie van de 5 Elementpunten op de Blaas en Nier meridiaan
 • Specifieke puntenergetica van de belangrijkste punten op deze meridianen.
 • Puntlokalisatie van de moeilijk te lokaliseren punten op de tot nu behandelde meridianen oefenen en herhalen.

Dag 5:

 • Yuan-Luo techniek. Dit is een acupressuur techniek waarbij je twee acupressuur punten behandeld (het yuan punt en het luo punt) om de balans binnen een Element te herstellen.
 • Casuistiek: klassikaal bepreken van een aantal de door de studenten ingebrachte casussen bestaande uit anamnese, diagnose zoals pols -en tongdiagnose en een 5 Elementen behandelplan, waarbij al hetgeen we tot nu geleerd hebben in de Oosterse Elementenleer en de Acupressuur opleiding is samengebracht.
 • Globaal verloop van Lever en  Galblaas meridiaan en oefenen van de puntlokalisatie van de 5 Elementpunten op de Lever en Galblaas meridiaan
 • Specifieke puntenergetica van de belangrijkste Vijf Elementpunten op de Lever en Galblaas meridiaan.
 • Op elkaar oefenen met het geven van verschillende acupressuur technieken

Dag 6:

Ochtend:

 • Globaal verloop van Pericard en Driewarmer meridiaan en oefenen van de puntlokalisatie van de 5 Elementpunten op de Pericard en Driewarmer meridiaan
 • Specifieke puntenergetica van de belangrijkste Vijf Elementpunten op de Pericard en Driewarmer meridiaan.
 • Q&A: Ruimte voor het bespreken van vragen aangaande lesstof en/of het lokaliseren van punten.

Middag:

 • Inleveren portfolio (dit bestaat uit de in de les en thuis gemaakte opdrachten)
 • Live patiënten komen. In groepjes van ongeveer drie studenten worden live cases behandeld van anamnese tot behandeling en alles wat daarbinnen thuishoort zoals pols -en tongdiagnose. De patiënt ontvangt uitleg over zijn of haar disbalans en er vindt een behandeling plaats.
 • Deze casussen worden gezamenlijk besproken met de docent en geven samen met het ingeleverde portfolio recht op het diploma Acupressuur Therapeut.
 • Afsluiting en diploma uitreiking.

Wil je als therapeut vergoed worden door zorgverzekeraars? Dat kan! Zodra je onze opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis hebt afgerond kom je hier voor in aanmerking.

Over de docent

De Acupressuur Opleiding wordt gegeven door Gita Perotti -Schuit. Gita studeerde Chinese Geneeskunde, Voeding en Natuurgeneeskunde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum, waarna ze zich in binnen- en buitenland verder specialiseerde op het gebied van Acupunctuur, Coaching en Klassieke Chinese Geneeskunde. Ze runt al meer dan 10 jaar een succesvolle praktijk waarin haar wens om mensen te begeleiden op weg naar een betere gezondheid en een betere kwaliteit van leven is uitgekomen. Het mogen delen van de kennis, die ze in de loop der jaren heeft verworven, maakt haar wens compleet.

Extra informatie

Van 9.30 tot 16.30 uur.

Voor iedereen de cursus Oosterse Elementen Leer of de opleiding Reiki Therapeut heeft afgerond, en zich verder wil verdiepen in de Chinese Geneeskunde. De opleiding is ook geschikt als bij-of nascholing voor therapeuten die hun kennis en/of behandelmogelijkheden willen uitbreiden.

Totaal:240 uur
Waarvan docent contacturen:48 uur

Na deze opleiding kan je het 5 Elementensysteem praktisch inzetten ter ondersteuning bij ziekte, ter bevordering van het welbevinden en ter behoud van een goede fysieke en mentaal-emotionele gezondheid van de cliënt.

De opleiding is praktisch en interactief.

Voor alle praktische informatie omtrent de cursus kun je na het boeken inloggen op jouw account. Hier vind je de meest actuele informatie over aanvangstijden, locatie en wat mee te nemen.

Kosten van de cursus

€ 1.495 per persoon. Inclusief opleidingsmap (deze ontvang je tijdens de eerste les)

Let op: er is een 100% aanwezigheidsverplichting. Lessen kunnen niet worden overgeslagen of ingehaald en er is na de startdatum geen restitutie mogelijk.

Agenda 2023 - 2024

Zie hier de startdata van deze 6 daagse opleiding:

Locatie Cursus

Adres heart house

Accreditaties / beroepsverenigingen

Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.

Loading...

Acupressuur Opleiding

1.495,00

Bekijk ook de uitgebreide informatiepagina over de Acupressuur Opleiding.

Wil je inzicht krijgen in de elementen zodat je deze kennis kan inzetten voor je eigen leven en bij de behandeling van cliënten? Schrijf je dan nu in voor de Acupressuur opleiding.

Acupressuur Opleiding – 2 nov 2023, 23 nov 2023, 14 dec 2023, 11 jan 2024 , 1 feb 2024 , 7 mrt 2024
1.495,00

Beschikbaarheid: 6 op voorraad