Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Losse lesdag - Medische Basiskennis

Volg een losse lesdag als bij- of nascholing

Verdiep je in medische kennis die je heel praktisch in jouw dagelijkse complementaire praktijk kunt inzetten. 

• Elke les van de Medische- en Psychosociale Basiskennis is los te boeken
• Toegankelijk voor iedereen
• Sfeervolle leslocatie in Bussum

195,- btw vrij

Vooropleiding nodig? Nee

Losse lesdag Medische & Psychosociale Basiskennis

Ben jij een therapeut (in opleiding) en omarm je het idee om samen te werken met de reguliere westerse geneeskunde? Wil je je verdiepen in medische kennis die je heel praktisch in jouw dagelijkse complementaire praktijk kunt inzetten? En ben je op zoek naar bij- of nascholing om je kennis verder te verbreden? Volg dan een losse lesdag van onze door CPION geaccrediteerde opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis.

Wat leer je bij deze losse lesdagen?

Onze door CPION erkende opleiding is ontstaan vanuit het therapeutisch veld. Wij als complementair werkende therapeuten, die ook geschoold zijn in het reguliere veld, erkennen de meerwaarde van een goede medische- en psychosociale basiskennis. Tijdens elke lesdag staat er een ander onderwerp centraal en je kan dus zelf kiezen op welke onderwerpen je je verder wilt ontwikkelen.

Praktische, interactieve opzet

De lesdagen worden gegeven door bevlogen artsen, therapeuten en specialisten die allen het complementaire- en reguliere veld willen en kunnen verbinden.

Studiebelasting 
Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat het passend is in deze tijd waarin we vaak veel omhanden hebben. Zo is de studiebelasting minder hoog en hebben we geen zware examens, maar dit doet niets af aan de kwaliteit.

Sta stevig in je praktijk
We willen dat je bekwaam wordt, de juiste medische terminologie kent, kunt communiceren met collega’s binnen het reguliere circuit en dat je weet waar je het over hebt. Zo sta je stevig in je praktijk.

Interactieve lesdagen
Korte, heldere video’s helpen je het lesmateriaal voor te bereiden en te begrijpen. De lesdagen zijn interactief, bevatten een spelelement, casuïstiek en praktijkoefeningen, waaronder ook lichamelijk onderzoek, zoals bijvoorbeeld het meten van bloeddruk.

Beredenerend leren
We gaan uit van het principe van beredenerend leren in plaats van stampen, waardoor de lesstof beter beklijft, je de rode vlaggen herkent en weet waar je de juiste informatie kunt vinden en hoe je deze moet interpreteren. De begeleidende lesmap is tevens je naslagwerk voor in jouw praktijk.

Verbinding regulier en complementair
We verbinden regulier en complementair zo veel mogelijk met elkaar. Een voorbeeld hiervan is de lesdag ‘Laboratorium Diagnostiek’. Op deze dag leer je de lab(referentie)waarden zowel op reguliere- als op complementaire wijze te interpreteren.

Dit zeggen anderen over de opleiding

Imke
Imke
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Echt een fantastische opleiding. De medische basiskennis is zo ingedeeld dat je de materie op een behapbare manier tot je kunt nemen en dat de kennis ook blijft hangen. Je krijgt les van artsen/ specialisten die met veel enthousiasme vertellen over hun vakgebied. In mijn praktijk werk ik met reiki en de elementenleer (TCM) en deze opleiding is echt een mooie aanvulling zeker als je holistisch te werk gaat. De psychosociale basiskennis was echt boven verwachting. Wessel brengt de materie echt tot leven met voorbeelden, oefeningen en therapeutische vaardigheden die je op jezelf en op elkaar toepast. Deze dagen waren een cadeautje. Ook heel fijn om Tona er de laatste paar lesdagen bij te hebben. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Ik kan deze opleiding aan iedereen aanraden.
Monika
Monika
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Uitstekende opleiding voor alle mensen die in de complementair geneeskunde werken/willen werken. Veel inzichten in de reguliere geneeskunde, hoe het lichaam werkt, hoe de artsen werken en hoe kan je als complementair practitioner samen met reguliere zorg werken. Zeer professionele en kundige docenten; niet alleen kennis overdraag maar veel casussen en waardevolle gespreken. In de psychosociale gedeelte leer je ontzettend veel ook over wie je zelf bent en hoe je als therapeut anderen kan begeleiden.
Svenja
Svenja
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Ik heb hier zo veel van geleerd en ook als mens weer dichter bij de kern gekomen. De leraren waren stuk voor stuk super waardevol om van te leren en de manier waarop er word lesgegeven is erg prettig en daardoor ook goed te doen, ookal kan het soms wat veel zijn.
Lilian
Lilian
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Dit is een professionele en kundige opleiding en mijn inziens een heel belangrijke aanvulling op de Reiki Therapeut. Het heeft me meer vertrouwen gegeven in waar mijn expertise begint en waar deze ophoud. Tevens waren de laatste 2 dagen goud waard. Hier leer je nog meer over wie je zelf bent (als therapeut).
Marjolein
Marjolein
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Goede opleiding en erg interactief waardoor je beter opslaat. Althans ik :-)

Een losse lesdag volgen?

We bieden de mogelijkheid om een losse lesdag te volgen zodat je dit kunt inzetten als bij- of nascholing. Ook is het interessant als je geen therapeut bent, maar je kennis verder wilt verbreden.

 • Je krijgt goede kennis van de belangrijkste reguliere medische terminologie en bent in staat klachten en ziektebeelden te herkennen. Hierdoor kun je als therapeut adequaat handelen en inschatten wanneer verwijzing naar de huisarts noodzakelijk is. Kortom je bent je cliënten nog beter van dienst.
 • Je kan een brug slaan tussen de complementaire en reguliere zorg. Na het volgen van lesdagen kan je ook de reguliere zienswijze meenemen in je praktijk. Hierdoor kijk je naar het geheel en dat maakt je in je werk, en als persoon, nog meer holistisch en verbindend.

Lees ook de veelgestelde vragen over deze opleiding.

PsBK dagen - boek een set van 5 dagen

Les 14 t/m 18 vormen samen de Psychosociale Basiskennis en deze 5 lessen kunnen samen als 1 pakket gevolgd worden. Ook als je ergens anders de Medische Basiskennis al hebt gevolgd.

Neem hiervoor contact met ons op via office@healingspace.nl.

Studiegids Medische Basiskennis

Ben je benieuwd of deze opleiding bij jou past? Download dan nu onze studiegids en lees alle informatie rustig door.

Note: Op dit moment hebben wij problemen met de download van de studiegids Onze excuses voor het ongemak. Heb je interesse in deze studiegids, stuur dan een bericht naar office@healingspace.nl

Onze docenten

Wessel Schot
Psycholoog

Toña Wong Chung
Holistisch Energetisch Therapeut

Luc Nefkes
Fysio- en Manueel Therapeut

Bekijk meer

Anna Kruyswijk
Voedingsarts (n.p.)

Gita Perotti
(Kinder)Acupuncturist

Titi Koolsbergen
Arts

Vera van Randwijck
Orthomoleculair Therapeut

Wouter van Kempen
Huisarts

Elke Wisseborn
Homeopaat

Praktische informatie

De losse lesdagen van de opleiding Medische & Psychosociale Basiskennis:

Data cursus
Zie alle losse lesdagen, data en lesplanning hier.
Voor wie?

Voor iedereen die zich op een specifiek onderwerp wilt bij- of nascholen.

Er is geen vooropleiding vereist. De lesdagen zijn op HBO-niveau: mocht je geen VWO, HAVO of MBO-4 hebben afgerond, neem dan contact met ons op zodat we kunnen overleggen over hoe je alsnog kan deelnemen.

Werkwijze

Onze werkwijze tijdens een les:

 • We zorgen ervoor dat iedereen in de les gezien en gehoord wordt; daarom geven we les in overzichtelijke groepen.
 • We bieden beredeneerd leren aan, in plaats van stampen, waardoor de stof beter beklijft.
 • De opleiding bevat geen grote en zware tentamens/examens.
Voorbereiding lesstof

Je bereidt een les op de volgende manier voor:

 • De voorbereiding van de lessen gebeurt onder andere aan de hand van korte video’s waarin de lesstof helder wordt uitgelegd; dit vergemakkelijkt het voorbereiden en leren.
 • We bieden een heldere en overzichtelijke lesmap met daarin de informatie van jouw gekozen lesdag. 
Doelstelling
Na het volgen van een losse lesdag heb je gedegen kennis over het onderwerp van jouw gekozen les. Je bent in staat je professioneel te positioneren richting het reguliere veld. Op deze manier kun je overbruggend en verbindend werken.

Locatie

Prijs & Lesmateriaal

De prijs van een lesdag is 195,- inclusief opleidingsmap.

Exclusief onderstaand lesmateriaal:
Het onderstaande lesmateriaal is afhankelijk van welke losse les je volgt. Overleg dit vooraf met onze studie adviseur:

 • Abonnement op online videokanaal Juf Danielle (te bestellen via onze webshop)
 • Lesboek Anatomie en fysiologie van de mens, Kirchmann (19e druk) (te bestellen via Bol.com)
 • Lesboek Klinische pathologie, C.B. van Heycop ten Ham (4e druk) (te bestellen via Bol.com)
Erkend certificaat

Je volgt een geaccrediteerde opleidingsdag en ontvangt aan het einde van de dag een erkend certificaat.

Extra informatie

Voor alle praktische informatie omtrent de opleiding kun je na het boeken inloggen op jouw account. Hier vind je de meest actuele informatie over aanvangstijden, locatie en wat mee te nemen.

Vergoeding van je opleiding
Wil je als therapeut vergoed worden door zorgverzekeraars? Dat kan! Zodra je onze opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis hebt afgerond kom je hier voor in aanmerking.

Losse lesdag MBK & PsBK

Een interactieve opleiding, fundamenteel voor therapeuten en coaches

medische-basiskennis-groepsles
Al onze cursussen en opleidingen zijn geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen. Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.
Al onze cursussen en opleidingen zijn geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen. Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.

Vraag & Antwoord

Lees hier de meest gestelde vragen over de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis.

Waarom is er een verschil in aantal dagen tussen de opleiding bij Healing Space en bij andere organisaties?

In onze combinatieopleiding van Medische Basiskennis (MBK) en Psychosociale Basiskennis (PsBK) behaal je in slechts 18 lesdagen twee erkende diploma’s (CPION-erkend) die jouw carrière als therapeut of coach naar een hoger niveau tillen. Bij Healing Space omarmen we het holistische mensbeeld vanuit de natuurgeneeskunde, waarbij lichaam, psyche en mentaal-emotionele aspecten elkaar wederzijds beïnvloeden. Een mens is zo veel meer dan alleen het lichaam! In tegenstelling tot veel andere opleidingen, waar de nadruk vaak ligt op oppervlakkig stampwerk van Medische Basiskennis, willen wij juist de kracht van het complementaire veld benadrukken. Door meer dagen aan de opleiding te besteden, bieden we diepgaandere kennis en kunnen we de studiebelasting per dag verlagen. Dit stelt ons in staat om volop aandacht te besteden aan de essentiële Psychosociale Basiskennis, naast de Medische Basiskennis.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Of je nu een therapeut (in opleiding) bent of dat je geïnteresseerd bent in lichaam en geest: onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis is een onmisbaar fundament voor jouw ontwikkeling! Dit zijn een aantal redenen die onze studenten noemen waarom ze voor onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis kozen:

 • Je bent perfect op de hoogte van de belangrijkste reguliere medische terminologie en bent in staat klachten en ziektebeelden te herkennen. Hierdoor kun je als therapeut adequaat handelen en inschatten wanneer verwijzing naar de huisarts noodzakelijk is. Kortom; je staat met zelfvertrouwen in je praktijk en je bent je cliënten nog beter van dienst.
 • Jouw consulten worden door een groot aantal verzekeraars uit het aanvullende pakket vergoed.
 • Je kunt een brug slaan tussen de complementaire en reguliere zorg. Na het volgen van deze opleiding kun je als therapeut ook de reguliere zienswijze meenemen in je praktijk. Hierdoor kijk je naar het geheel en dat maakt je in je werk, en als persoon, nog meer holistisch en verbindend.
 • Doordat we de psychologische, mentaal-emotionele en fysieke aspecten als één geheel beschouwen, is voor ons de Medische en Psychosociale Basiskennis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je haalt dus in 18 lesdagen twee diploma’s (CPION erkend).

Voldoet jullie opleiding aan de eisen van PLATO?

Ja absoluut. Omdat wij aan de PLATO eindtermen voldoen, zijn we geaccrediteerd door het CPION.

Kan ik alleen de Medische Basiskennis volgen, zonder de Psychosociale Basiskennis?

Als je de Medische Basiskennis bij ons volgt, combineren we dat altijd met de Psychosociale Basiskennis. Doordat we binnen het complementaire veld de psychologische, mentaal-emotionele en fysieke aspecten als één geheel beschouwen, is voor de complementair therapeut/arts de MBK en PsBK onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door gedegen kennis op beide vakgebieden op te doen, wordt de kracht van jou als complementair therapeut versterkt. 

Zijn er tussentijdse examens?

Examens is een te groot woord, dus die term gebruiken we niet bij onze opleiding. Je kennis wordt getoetst via de volgende aspecten:

 • Via inleveropdrachten
 • Via kennisvragen die in de les worden besproken
 • Via korte kennistoetsen. De kennistoetsen voor het onderdeel pathologie bevatten ook altijd een casuïstiek opdracht. Hiermee toetsen we of je datgene wat je aan kennis tot je genomen hebt ook in jouw praktijk kan inzetten.

Is er een eindexamen?

Nee er is geen eindexamen. Jouw eindcijfer wordt gevormd door het gemiddelde van alle ingeleverde opdrachten en korte kennistoetsen die je hebt afgelegd. Er is dus geen druk van een traditioneel examen, maar een eerlijke beoordeling op basis van jouw prestaties en inzet tijdens de duur van de gehele opleiding.

Hoe kan ik me op die tussentijdse kennistoetsen voorbereiden?

Door op tijd de opdrachten in te leveren bij elke les. Daarnaast kan je jezelf voorbereiden door de vragen die je aan het einde van elke les krijgt. Als je de tijd neemt om deze grondig te bestuderen, versterk je op een toegankelijke manier je kennis en bereid je je optimaal voor op de tussentijdse kennistoetsen.

Wat gebeurt er als ik een van de tussentijdse kennistoetsen niet haal?

Voor de toetsen dien je minimaal een 5,5 te halen. Als je de toets niet haalt, dan zijn er 2 data waarop je de toets kan herkansen.

Kan ik een les missen?

Om aan de CPION eisen te kunnen blijven voldoen, hanteren we een strikte 100% aanwezigheidsplicht. In zeer uitzonderlijke gevallen kan, na overleg met de docent en het secretariaat van Healing Space, één les gemist worden die je in de volgende opleiding inhaalt om je diploma te behalen. Als je een deel van een dag mist kan het zijn dat in overleg met de docent een vervangende opdracht daarvoor gemaakt kan worden.

Hoeveel uren per week ben ik gemiddeld met de opleiding bezig?

Het aantal uren dat je besteedt aan de opleiding is afhankelijk van je vooropleiding en jouw individuele leersnelheid. Om het leerproces te vergemakkelijken, bieden we naast lesmateriaal in boeken ook verhelderende video’s aan waarin de lesstof duidelijk wordt uitgelegd. Bovendien leggen we tijdens de lessen de nadruk op beredenerend leren, in plaats van simpelweg ‘stampen’. Dit zorgt ervoor dat onze studenten de intensiteit van de opleiding als veel toegankelijker ervaren.

Hoeveel ECTS is de opleiding?

De waarde van de opleiding is 80 ECTS.

Ik heb bij een andere opleider al MBK gehaald: kan ik dan bij jullie de Psychosociale Basiskennis los volgen?

Ja dat is zeker mogelijk. Afhankelijk van de genoten vooropleiding en het aantal behaalde ECTS. Je kan voor meer informatie contact met ons opnemen via vragen@healingspace.nl.

Anderen bekeken ook

Reiki Therapeut

Leer hoe je hoe je op een holistische manier cliënten begeleidt.

Reiki 1 Intensive

Fris je Reiki beoefening op en krijg coaching voor jouw Reiki behandeling.

Reiki 2

Leer hoe je een Reiki behandeling op afstand geeft.

Reiki 2 Intensive

Creëer meer diepgang in je Reiki behandeling.

★★★★★ 1.469 reviews
2.995,- btw vrij