Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Medische & Psychosociale Basiskennis

Een interactieve opleiding, fundamenteel voor therapeuten en coaches

In onze combinatie opleiding MBK en PsBK haal je in 18 lesdagen twee diploma’s. De complete opleiding is door het CPION geaccrediteerd.

• Startdatum: 5 september 2024
• 18-Daagse opleiding in Bussum
• Deelbetaling is mogelijk

2.995,- btw vrij

Vooropleiding nodig? Nee

Unieke & interactieve opleiding

Deze unieke, interactieve opleiding is fundamenteel voor therapeuten en coaches. In onze combinatie opleiding MBK en PsBK haal je in 18 lesdagen twee diploma’s. De opleiding is door het CPION geaccrediteerd, omdat het voldoet aan de PLATO eindtermen.

Krijg les van artsen en specialisten

Ons docententeam bestaat uit verschillende artsen en specialisten met een schat aan ervaring op hun vakgebied. Aan de hand van relevante cases, die de docenten tegenkomen in hun eigen praktijk, dagen ze je uit om verder te kijken én te denken.

Praktische, interactieve opzet

Door de praktische, interactieve opzet van onze opleiding krijg je als student een uitgebreid zicht op het totaal aan zorg dat op dit moment geleverd wordt in Nederland. Dit maakt je sterk om je eigen plek als zorgverlener goed te kunnen bepalen en je cliënt te kunnen begeleiden in de ingewikkelde medische trajecten die ze vaak doorlopen. Hierdoor kan jij het overzicht bewaren, kan je meedenken met je cliënt en ben je een baken van rust voor mensen die zich vaak overgeleverd voelen aan zorgtrajecten. 

Dit is het soort therapeut die onze samenleving nodig heeft!

Dit zeggen anderen over de opleiding

Imke
Imke
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Echt een fantastische opleiding. De medische basiskennis is zo ingedeeld dat je de materie op een behapbare manier tot je kunt nemen en dat de kennis ook blijft hangen. Je krijgt les van artsen/ specialisten die met veel enthousiasme vertellen over hun vakgebied. In mijn praktijk werk ik met reiki en de elementenleer (TCM) en deze opleiding is echt een mooie aanvulling zeker als je holistisch te werk gaat. De psychosociale basiskennis was echt boven verwachting. Wessel brengt de materie echt tot leven met voorbeelden, oefeningen en therapeutische vaardigheden die je op jezelf en op elkaar toepast. Deze dagen waren een cadeautje. Ook heel fijn om Tona er de laatste paar lesdagen bij te hebben. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Ik kan deze opleiding aan iedereen aanraden.
Monika
Monika
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Uitstekende opleiding voor alle mensen die in de complementair geneeskunde werken/willen werken. Veel inzichten in de reguliere geneeskunde, hoe het lichaam werkt, hoe de artsen werken en hoe kan je als complementair practitioner samen met reguliere zorg werken. Zeer professionele en kundige docenten; niet alleen kennis overdraag maar veel casussen en waardevolle gespreken. In de psychosociale gedeelte leer je ontzettend veel ook over wie je zelf bent en hoe je als therapeut anderen kan begeleiden.
Svenja
Svenja
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Ik heb hier zo veel van geleerd en ook als mens weer dichter bij de kern gekomen. De leraren waren stuk voor stuk super waardevol om van te leren en de manier waarop er word lesgegeven is erg prettig en daardoor ook goed te doen, ookal kan het soms wat veel zijn.
Lilian
Lilian
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Dit is een professionele en kundige opleiding en mijn inziens een heel belangrijke aanvulling op de Reiki Therapeut. Het heeft me meer vertrouwen gegeven in waar mijn expertise begint en waar deze ophoud. Tevens waren de laatste 2 dagen goud waard. Hier leer je nog meer over wie je zelf bent (als therapeut).
Marjolein
Marjolein
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Goede opleiding en erg interactief waardoor je beter opslaat. Althans ik :-)

Studiegids Medische Basiskennis

Ben je benieuwd of deze opleiding bij jou past? Download dan nu onze studiegids en lees alle informatie rustig door.
* Door het downloaden van de studiegids, ga je akkoord met onze privacyverklaring. Daarbij kom je automatisch op onze mailing list. Je kan je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Onze docenten

Wessel Schot
Psycholoog

Toña Wong Chung
Holistisch Energetisch Therapeut

Luc Nefkes
Fysio- en Manueel Therapeut

Bekijk meer

Anna Kruyswijk
Voedingsarts (n.p.)

Gita Perotti
(Kinder)Acupuncturist

Titi Koolsbergen
Arts

Vera van Randwijck
Orthomoleculair Therapeut

Wouter van Kempen
Huisarts

Elke Wisseborn
Homeopaat

Marion Verdel
Gynaecoloog

Praktische informatie

De opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis:
Voor wie?

De opleiding is op HBO-niveau: mocht je geen VWO, HAVO of MBO-4 hebben afgerond, neem dan contact met ons op zodat we kunnen overleggen over hoe je alsnog kunt deelnemen. Er is geen specifieke vooropleiding vereist.

Startdatum cursus
Werkwijze

Onze werkwijze tijdens de opleiding:

 • We zorgen ervoor dat iedereen in de les gezien en gehoord wordt; daarom geven we les in overzichtelijke groepen.
 • We bieden beredeneerd leren aan, in plaats van stampen, waardoor de stof beter beklijft.
 • De opleiding bevat geen grote en zware tentamens/examens.
 • Onze lesdagen zijn ook los te volgen. Zo kun je een onderwerp gemakkelijk herhalen en / of nascholen. Neem voor meer informatie over de losse dagen contact met ons op via office@healingspace.nl
Voorbereiding lesstof

Je bereidt de lessen op de volgende manier voor:

 • De voorbereiding van de lessen gebeurt onder andere aan de hand van korte video’s waarin de lesstof helder wordt uitgelegd; dit vergemakkelijkt het voorbereiden en leren.
 • We bieden een heldere en overzichtelijke lesmap, die tevens aan het eind van de opleiding dient als jouw naslagwerk in de praktijk.
Doelstelling

Na het afronden van onze opleiding heb je gedegen medische en psychosociale kennis en ben je in staat je professioneel te positioneren richting het reguliere veld. Op deze manier kun je overbruggend en verbindend werken.

Locatie opleiding

Prijs & Lesmateriaal

De prijs van de opleiding is 2.995,- inclusief opleidingsmap.

Exclusief onderstaand lesmateriaal:

 • Abonnement op online videokanaal Juf Danielle (wij sturen deze informatie toe na aanmelding)
 • Lesboek Anatomie en fysiologie van de mens, Kirchmann (19e druk) (te bestellen via Bol.com)
 • Lesboek Klinische pathologie, C.B. van Heycop ten Ham (4e druk) (te bestellen via Bol.com)

Betalen in delen is mogelijk, neem hiervoor contact op met office@healingspace.nl.

Erkend diploma

Je volgt een geaccrediteerde opleiding en ontvangt aan het einde van de opleiding een erkend diploma.

Extra informatie

Voor alle praktische informatie omtrent de opleiding kun je na het boeken inloggen op jouw account. Hier vind je de meest actuele informatie over aanvangstijden, locatie en wat mee te nemen.

Vergoeding van je opleiding
Wil je als therapeut vergoed worden door zorgverzekeraars? Dat kan! Zodra je onze opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis hebt afgerond kom je hier voor in aanmerking.

Medische & Psychosociale Basiskennis

Een interactieve opleiding, fundamenteel voor therapeuten en coaches

Al onze cursussen en opleidingen zijn geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen. Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.
Al onze cursussen en opleidingen zijn geaccrediteerd bij diverse beroepsverenigingen. Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.

Vraag & Antwoord

Lees hier ook de meest gestelde vragen over de cursus opleiding.

Waarom is er een verschil in aantal dagen tussen de opleiding bij Healing Space en bij andere organisaties?

In onze combinatieopleiding van Medische Basiskennis (MBK) en Psychosociale Basiskennis (PsBK) behaal je in slechts 18 lesdagen twee erkende diploma’s (CPION-erkend) die jouw carrière als therapeut of coach naar een hoger niveau tillen. Bij Healing Space omarmen we het holistische mensbeeld vanuit de natuurgeneeskunde, waarbij lichaam, psyche en mentaal-emotionele aspecten elkaar wederzijds beïnvloeden. Een mens is zo veel meer dan alleen het lichaam! In tegenstelling tot veel andere opleidingen, waar de nadruk vaak ligt op oppervlakkig stampwerk van Medische Basiskennis, willen wij juist de kracht van het complementaire veld benadrukken. Door meer dagen aan de opleiding te besteden, bieden we diepgaandere kennis en kunnen we de studiebelasting per dag verlagen. Dit stelt ons in staat om volop aandacht te besteden aan de essentiële Psychosociale Basiskennis, naast de Medische Basiskennis.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

Of je nu een therapeut (in opleiding) bent of dat je geïnteresseerd bent in lichaam en geest: onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis is een onmisbaar fundament voor jouw ontwikkeling! Dit zijn een aantal redenen die onze studenten noemen waarom ze voor onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis kozen:

 • Je bent perfect op de hoogte van de belangrijkste reguliere medische terminologie en bent in staat klachten en ziektebeelden te herkennen. Hierdoor kun je als therapeut adequaat handelen en inschatten wanneer verwijzing naar de huisarts noodzakelijk is. Kortom; je staat met zelfvertrouwen in je praktijk en je bent je cliënten nog beter van dienst.
 • Jouw consulten worden door een groot aantal verzekeraars uit het aanvullende pakket vergoed.
 • Je kunt een brug slaan tussen de complementaire en reguliere zorg. Na het volgen van deze opleiding kun je als therapeut ook de reguliere zienswijze meenemen in je praktijk. Hierdoor kijk je naar het geheel en dat maakt je in je werk, en als persoon, nog meer holistisch en verbindend.
 • Doordat we de psychologische, mentaal-emotionele en fysieke aspecten als één geheel beschouwen, is voor ons de Medische en Psychosociale Basiskennis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je haalt dus in 18 lesdagen twee diploma’s (CPION erkend).

Voldoet jullie opleiding aan de eisen van PLATO?

Ja absoluut. Omdat wij aan de PLATO eindtermen voldoen, zijn we geaccrediteerd door het CPION.

Kan ik alleen de Medische Basiskennis volgen, zonder de Psychosociale Basiskennis?

Als je de Medische Basiskennis bij ons volgt, combineren we dat altijd met de Psychosociale Basiskennis. Doordat we binnen het complementaire veld de psychologische, mentaal-emotionele en fysieke aspecten als één geheel beschouwen, is voor de complementair therapeut/arts de MBK en PsBK onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door gedegen kennis op beide vakgebieden op te doen, wordt de kracht van jou als complementair therapeut versterkt. 

Worden mijn consulten na het volgen van jullie Medische en Psychosociale Basiskennis vergoed door zorgverzekeraars?

Zodra je onze opleiding hebt afgerond kom je hier voor in aanmerking. Naast je diploma Medische- en Psychosociale Basiskennis dien je aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging en daarvoor gelden bepaalde voorwaarden, o.a. qua scholingsuren die je per jaar dient te volgen. Wij werken zelf met de beroepsvereniging BATC en op hun site kan je precies vinden waar je aan moet voldoen om aan te sluiten en hoe de BATC je kan helpen bij je praktijkvoering.

Zijn er tussentijdse examens?

Examens is een te groot woord, dus die term gebruiken we niet bij onze opleiding. Je kennis wordt getoetst via de volgende aspecten:

 • Via inleveropdrachten
 • Via kennisvragen die in de les worden besproken
 • Via korte kennistoetsen. De kennistoetsen voor het onderdeel pathologie bevatten ook altijd een casuïstiek opdracht. Hiermee toetsen we of je datgene wat je aan kennis tot je genomen hebt ook in jouw praktijk kan inzetten.

Is er een eindexamen?

Nee er is geen eindexamen. Jouw eindcijfer wordt gevormd door het gemiddelde van alle ingeleverde opdrachten en korte kennistoetsen die je hebt afgelegd. Er is dus geen druk van een traditioneel examen, maar een eerlijke beoordeling op basis van jouw prestaties en inzet tijdens de duur van de gehele opleiding.

Hoe kan ik me op die tussentijdse kennistoetsen voorbereiden?

Door op tijd de opdrachten in te leveren bij elke les. Daarnaast kan je jezelf voorbereiden door de vragen die je aan het einde van elke les krijgt. Als je de tijd neemt om deze grondig te bestuderen, versterk je op een toegankelijke manier je kennis en bereid je je optimaal voor op de tussentijdse kennistoetsen.

Wat gebeurt er als ik een van de tussentijdse kennistoetsen niet haal?

Voor de toetsen dien je minimaal een 5,5 te halen. Als je de toets niet haalt, dan zijn er 2 data waarop je de toets kan herkansen.

Kan ik een les missen?

Om aan de CPION eisen te kunnen blijven voldoen, hanteren we een 100% aanwezigheidsplicht. In zeer uitzonderlijke gevallen kan, na overleg met de docent en het secretariaat van Healing Space, één les van het MBK deel (les 1 t/m 13) gemist worden die je in de volgende opleiding inhaalt om je diploma te behalen.

Als je een deel van een dag mist kan het zijn dat in overleg met de docent een vervangende opdracht daarvoor gemaakt kan worden. Een eventueel gemist tentamen/examen dient te worden ingehaald op de hiervoor bestemde herkansingsdagen.

Voor het onderdeel therapeutische vaardigheden (les 17 en 18) kan er geen les gemist worden en deze kan ook niet in een latere opleiding ingehaald worden vanwege het groepsproces.

Hoeveel uren per week ben ik gemiddeld met de opleiding bezig?

Het aantal uren dat je besteedt aan de opleiding is afhankelijk van je vooropleiding en jouw individuele leersnelheid. Om het leerproces te vergemakkelijken, bieden we naast lesmateriaal in boeken ook verhelderende video’s aan waarin de lesstof duidelijk wordt uitgelegd. Bovendien leggen we tijdens de lessen de nadruk op beredenerend leren, in plaats van simpelweg ‘stampen’. Dit zorgt ervoor dat onze studenten de intensiteit van de opleiding als veel toegankelijker ervaren.

Hoeveel ECTS is de opleiding?

De waarde van de opleiding is 80 ECTS.

Anderen bekeken ook

Holistische
Voeding

Leer en ervaar welke holistische voeding en leefstijl het beste bij jou past.

Holistisch
Voedingscoach

Leer hoe je een holistisch voedingsadvies op maat geeft.

Acupressuur
Opleiding

Leer hoe je via acupressuur klachten vermindert en de gezondheid bevordert.

Holistisch Energetisch
Therapeut

Complete opleiding waarin je leert hoe je op holistische wijze cliënten begeleidt.

★★★★★ 1.469 reviews
2.995,- btw vrij