Medische en Psychosociale Basiskennis

Data: zie agenda 18-daagse opleiding Vooropleiding: VWO, Havo of MBO-4  Locatie: Bussum

Medische en Psychosociale Basiskennis

Deze unieke, interactieve opleiding is fundamenteel voor therapeuten en coaches. In onze combinatie opleiding MBK en PsBK haal je in 18 lesdagen twee diploma’s. De opleiding is door het CPION geaccrediteerd, omdat het voldoet aan de PLATO eindtermen.

Ons docententeam bestaat uit verschillende artsen en specialisten met een schat aan ervaring op hun vakgebied. Aan de hand van relevante cases, die de docenten tegenkomen in hun eigen praktijk inspireren ze je om verder te kijken en te denken dan je gewend bent in jouw eigen vak als therapeut of coach.

Door de praktische, interactieve opzet van onze opleiding krijg je als student een uitgebreid zicht op het totaal aan zorg dat op dit moment geleverd wordt in Nederland. Dit maakt je sterk om je eigen plek als zorgverlener goed te kunnen bepalen en je cliënt te kunnen begeleiden in de ingewikkelde medische trajecten die ze vaak doorlopen. Hierdoor kan jij het overzicht bewaren, kan je meedenken met je cliënt en ben je een baken van rust voor mensen die zich vaak overgeleverd voelen aan zorgtrajecten. 

Dit is het soort therapeut die onze samenleving nodig heeft!

Twijfel je nog of de opleiding interessant is voor jou?

We geven graag een aantal redenen die onze studenten noemden waarom ze voor onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis kozen:

 • Je bent perfect op de hoogte van de belangrijkste reguliere medische terminologie en bent in staat klachten en ziektebeelden te herkennen. Hierdoor kun je als therapeut adequaat handelen en inschatten wanneer verwijzing naar de huisarts noodzakelijk is. Kortom; je staat met zelfvertrouwen in je praktijk en je bent je cliënten nog beter van dienst.
 • Jouw consulten worden door een groot aantal verzekeraars uit het aanvullende pakket vergoed.
 • Je kunt een brug slaan tussen de complementaire en reguliere zorg. Na het volgen van deze opleiding kun je als therapeut ook de reguliere zienswijze meenemen in je praktijk. Hierdoor kijk je naar het geheel en dat maakt je in je werk, en als persoon, nog meer holistisch en verbindend.
 • Doordat we de psychologische, mentaal-emotionele en fysieke aspecten als één geheel beschouwen, is voor ons de Medische en Psychosociale Basiskennis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je haalt dus in 18 lesdagen twee diploma’s (CPION erkend).

Dus of je nu een therapeut (in opleiding) bent of dat je geïnteresseerd bent in lichaam en geest: onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis is een onmisbaar fundament voor jouw ontwikkeling!

Hoe ziet de opleiding eruit?​

In onze opleiding werken bevlogen artsen, therapeuten en specialisten die allen het complementaire- en reguliere veld willen en kunnen verbinden. Het lesmateriaal is zo ontwikkeld dat het passend is in deze tijd waarin we vaak veel omhanden hebben. 

Zo is de studiebelasting minder hoog en hebben we geen zware examens, maar dit doet niets af aan de kwaliteit. We willen dat je bekwaam wordt, de juiste medische terminologie kent, kunt communiceren met collega’s binnen het reguliere circuit en dat je weet waar je het over hebt. Zo sta je stevig in je praktijk.

Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan therapeutische vaardigheden. Hoe voer je een gesprek met je cliënt? Hoe communiceer je op een goede manier met de behandelend arts van je cliënt? Dit soort aspecten komen tijdens onze opleiding uitgebreid aan bod.

Korte, heldere video’s helpen je het lesmateriaal voor te bereiden en te begrijpen. De lesdagen zijn interactief, bevatten een spelelement, casuïstiek en praktijkoefeningen, waaronder ook lichamelijk onderzoek, zoals bijvoorbeeld het meten van bloeddruk. We gaan uit van het principe van beredenerend leren in plaats van stampen, waardoor de lesstof beter beklijft, je de rode vlaggen herkent en weet waar je de juiste informatie kunt vinden en hoe je deze moet interpreteren. De begeleidende lesmap is tevens je naslagwerk voor in jouw praktijk.

We verbinden regulier en complementair zo veel mogelijk met elkaar. Een voorbeeld hiervan is de lesdag ‘Laboratorium Diagnostiek’. Op deze dag leer je de lab(referentie)waarden zowel op reguliere- als op complementaire wijze te interpreteren.

Algemene inhoud van een lesdag

De lessen bestaan uit interactieve colleges waarbij aan de hand van de thuis voorbereide lesstof de (psycho)pathologie, therapeutische vaardigheden, satellietvakken behandeld en verder uitgediept wordt. In de colleges wordt extra aandacht besteed aan de zogenaamde rode vlaggen en het ontwikkelen van het Pluis-Niet-Pluis gevoel. Door middel van uitleg door de docenten, video’s, praktische opdrachten met spelelementen en casuïstiek wordt het lesmateriaal verduidelijkt.

Het doel is om de lesstof zodanig te begrijpen dat een ziektebeeld, waar mogelijk, logisch beredeneerd kan worden en dat je met gedegen basiskennis van de reguliere geneeskunde op medisch en psychosociaal gebied, stevig staat in de praktijk! 

Je bereidt de lesdag thuis voor door middel van het bekijken van video’s en het bestuderen van aangegeven literatuur. Je maakt korte, praktische inleveropdrachten en beantwoordt kennisvragen. Vervolgens diep je in de les, in de vorm van zowel hoor- als werkcolleges, met de docent het onderwerp verder uit.

Dit betekent voor de meeste lessen dat je thuis de anatomie en fysiologie over een bepaald onderwerp voorbereidt en tijdens de les ga je samen met de docent de pathologie (ziektebeelden) op een interactieve manier beredeneren en bestuderen. Met hetgeen je geleerd hebt tijdens de les, ga je daarna thuis aan de slag met de pathologie kennisvragen.

 • 9:50 – 10:00: binnenkomst studenten
 • het maken van de pathologie toets van de vorige les
 • start anatomie en fysiologie in groepjes of klassikaal bespreken
 • pathologie lesstof 
 • pauze  (+- 1 uur)
 • pathologie en evt. bijbehorende praktijkoefeningen
 • 16:45 -17:00: afronding lesdag

Je bereidt de lesdag thuis voor door middel van:

 • Het bestuderen, lezen en leren van aangeven literatuur en E-Learning  
 • Het maken van inleveropdrachten  
 • Het maken van de kennisvragen
LesInhoudDocentECTS
Les 1Algemene ziekteleer, immuniteit en kankerWouter van Kempen3,6
Les 2Hart & BloedsomloopWouter van Kempen4,1
Les 3Ademhalingsstelsel, KNO en zintuigen (deel I)Wouter van Kempen4,5
Les 4BewegingsstelselLuc Nefkens5
Les 5Zenuwstelsel en zintuigen (deel II)Luc Nefkens4,9
Les 6SpijsverteringsstelselTiti Koolsbergen5,2
Les 7EndocrinologieVera van Randwijck4,7
Les 8Gynaecologie, obstetrie & seksuologieMarion Verdel4,4
Les 9Nieren, urinewegen en andrologieMelianthe Nicolai4,5
Les 10KindergeneeskundeGita Perotti -Schuit5,1
Les 11Evidence Based MedicineElke Wisseborn2,5
Les 12FarmacologieErik Herngarden2,5
Les 13Laboratorium DiagnostiekAnna Kruyswijk2,5
Les 14Algemene Psychologie, psychiatrie en psychopathologie. Oefenen met cases.Wessel Schot5,3
Les 15Algemene Psychologie, psychiatrie en psychopathologie. Oefenen met cases.Wessel Schot6
Les 16Algemene Psychologie, psychiatrie en psychopathologie. Oefenen met cases.Wessel Schot4,9
Les 17Therapeutische vaardighedenWessel Schot5,1
Toña Wong Chung
Les 18Therapeutische vaardighedenWessel Schot5,2
Toña Wong Chung
Totaal: 80 ECTS

Eventuele wijzigingen in lesdagen worden tijdig gecommuniceerd. 

Data en lestijden

Reviews Feedbackcompany

Imke
Imke
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Echt een fantastische opleiding. De medische basiskennis is zo ingedeeld dat je de materie op een behapbare manier tot je kunt nemen en dat de kennis ook blijft hangen. Je krijgt les van artsen/ specialisten die met veel enthousiasme vertellen over hun vakgebied. In mijn praktijk werk ik met reiki en de elementenleer (TCM) en deze opleiding is echt een mooie aanvulling zeker als je holistisch te werk gaat. De psychosociale basiskennis was echt boven verwachting. Wessel brengt de materie echt tot leven met voorbeelden, oefeningen en therapeutische vaardigheden die je op jezelf en op elkaar toepast. Deze dagen waren een cadeautje. Ook heel fijn om Tona er de laatste paar lesdagen bij te hebben. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd. Ik kan deze opleiding aan iedereen aanraden.
Monika
Monika
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Uitstekende opleiding voor alle mensen die in de complementair geneeskunde werken/willen werken. Veel inzichten in de reguliere geneeskunde, hoe het lichaam werkt, hoe de artsen werken en hoe kan je als complementair practitioner samen met reguliere zorg werken. Zeer professionele en kundige docenten; niet alleen kennis overdraag maar veel casussen en waardevolle gespreken. In de psychosociale gedeelte leer je ontzettend veel ook over wie je zelf bent en hoe je als therapeut anderen kan begeleiden.
Svenja
Svenja
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Ik heb hier zo veel van geleerd en ook als mens weer dichter bij de kern gekomen. De leraren waren stuk voor stuk super waardevol om van te leren en de manier waarop er word lesgegeven is erg prettig en daardoor ook goed te doen, ookal kan het soms wat veel zijn.
Lilian
Lilian
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Dit is een professionele en kundige opleiding en mijn inziens een heel belangrijke aanvulling op de Reiki Therapeut. Het heeft me meer vertrouwen gegeven in waar mijn expertise begint en waar deze ophoud. Tevens waren de laatste 2 dagen goud waard. Hier leer je nog meer over wie je zelf bent (als therapeut).
Marjolein
Marjolein
Medische en Psychosociale Basiskennis
Lees verder
Goede opleiding en erg interactief waardoor je beter opslaat. Althans ik :-)
Previous
Next

Reviews via Instagram

Marieke
Marieke
Lees verder
Moe maar voldaan en een immens respect rijker voor het menselijk lichaam en de psyche. Wat een reis was de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis van Healing Space”.
Robin
Robin
Lees verder
Een big shout out naar Healing Space waar ik mijn opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis heb gedaan. De MBK opleiding wordt vaak aangeboden als een ‘moetje’. Healing Space heeft er een ontzettend diepgaande opleiding van gemaakt waarbij je lessen krijgt van mensen uit het vak, van specialisten die je echt kunnen onderwijzen vanuit kennis en ervaring. Echte casussen, echte verhalen”
Previous
Next
Meer weten? Lees onderstaand artikel met de meest gestelde vragen over Medische Basiskennis:

Aanwezigheidsplicht

Er geldt een aanwezigheidsplicht van 100%. Slechts in zeer uitzonderlijk gevallen is, in overleg, een aanwezigheidsplicht van 95% toegestaan. Concreet betekent dit dat er 1 dag PsBK of MBK gemist mag worden, wanneer er een geldige reden hiervoor is. Dit in overleg met secretariaat en directie van Healing Space. Bij het missen van een (dag)deel kan de docent een extra opdracht meegeven. Dit is ter beoordeling aan de docent. Een eventueel gemist tentamen/examen zal moeten worden ingehaald op de hiervoor bestemde herkansingsdagen.  

Voor de satellietvakken en het onderdeel therapeutische vaardigheden geldt een aanwezigheidsplicht van 100%. Een gemist college zal op een ander tijdstip moeten worden ingehaald. 

Unieke kenmerken van onze opleiding

Tijdens deze opleiding is het groepsproces van onschatbare waarde. Gedurende de 18 lessen, gegeven door verschillende bevlogen docenten met een schat aan ervaring, ontstaat een hechte band en een gevoel van saamhorigheid tussen de studenten. Dit is vooral van toegevoegde waarde bij de Psycho Sociale vakken, waar iedereen elkaar ondersteunt en motiveert tijdens uitdagende momenten. 

In onze opleiding leren we je om daadwerkelijk te kunnen onderzoeken wat er met je cliënt aan de hand zou kunnen zijn. Bij elke les werk je met praktische cases waarin je direct met de geleerde stof aan de slag gaat. Aan de hand van deze cases ontwikkel je het vermogen om na te denken over de cliënten die je in je praktijk krijgt en dat gaat veel verder dan dat je puur iets leert over biologie. Stel je krijgt een client in je praktijk met plasproblemen: in onze opleiding leer je niet alleen wat urine is en hoe de urineleiders lopen, maar je leert ook waar je aan kan denken bij deze cliënt en wat je vervolgens concreet kan doen. Onze docenten zijn specialisten die deze cliënten ook zelf in hun praktijk hebben en zij selecteren voor hun les de belangrijkste dingen. Zo leer jij wat je kan tegenkomen in je praktijk en wat de rode vlaggen zijn.

In onze opleiding leer je effectief te communiceren met de reguliere kant van de zorg. Vaak komen cliënten in je praktijk met een diagnose die ze niet begrijpen en in onze opleiding leer je hoe je je cliënten hierbij kan helpen, bijvoorbeeld door de juiste vragen helder te krijgen die jouw cliënten aan hun arts kunnen stellen.

Onze studenten vinden de opleiding niet alleen interessant, maar ze vinden het ook leuk om de lessen te volgen. Dit in tegenstelling tot collega-therapeuten die elders de opleiding Medische Basiskennis volgen en het als een verplichting ervaren omdat ze nou eenmaal hun diploma moeten halen. Van onze eigen studenten horen we terug dat het een fijne opleiding is waar ze met veel plezier samenkomen op de lesdagen om zich verder te verdiepen in de verschillende onderwerpen. Zelfs deelnemers die op de middelbare school alle exacte vakken vermeden, laten ons weten dat ze de lesdagen leuk vinden

Onze studenten geven als feedback dat ze daadwerkelijk veel geleerd hebben over het menselijk lichaam. Kennis die ze fundamenteel vinden voor hun hele bestaan, dus niet alleen in hun werk als therapeut.

Uniek in onze opleiding zijn de 3 satelliet vakken: Farmacologie, Laboratorium Onderzoek en Evidence Based Medicine. Binnen onze opleiding zijn de satellietvakken aanvullend en verrijkend op zowel de Medische Basiskennis als de Psychosociale Basiskennis. Via de interactieve benadering tijdens de lessen leer je hoe je al deze kennis kan inzetten in je eigen praktijk.

Bijvoorbeeld bij het vak Farmacologie: je leert niet alleen de belangrijkste geneesmiddelen kennen, maar je begrijpt ook de werking en interacties van geneesmiddelen. Ook weet je hoe je medicatie moet nazoeken en hoe je die informatie moet interpreteren wanneer cliënten bij je komen. Bovendien ben je in staat om te achterhalen of klachten mogelijk worden veroorzaakt door bijwerkingen van medicatie. Op deze manier versterk je jouw professionaliteit en sta je steviger in je praktijk.

Bij Laboratorium Diagnostiek kijken we niet alleen op een reguliere manier naar de meest bekende en belangrijke labwaarden, maar we integreren in onze les ook een orthomoleculaire benadering. Dat betekent dat we dieper ingaan op de referentiewaarden. Als iemand aan de onder- of bovengrens zit, dan valt deze persoon regulier gezien binnen het normale bereik, maar toch is er dan al iets gaande. Door dit te leren interpreteren, ben je beter in staat om adviezen te geven en klachten te behandelen, zelfs wanneer labwaarden in orde lijken te zijn.

In onze les Evidence Based Medicine leren we je om kritisch te kijken naar wetenschappelijk onderzoek en leer je hoe je onderzoeken op een juiste manier kan interpreteren. Ook ontdek je hoe je wetenschappelijk onderzoek kan terugvinden, niet alleen in het reguliere veld maar ook in het holistische, complementaire veld. Het versterkt jouw professionaliteit als therapeut als je jouw adviezen bij bepaalde klachten kan onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek.

Waarom zou je de opleiding volgen?

Er is geen specifieke vooropleiding vereist. De opleiding is op HBO-niveau: mocht je geen VWO, HAVO of MBO-4 hebben afgerond, neem dan contact met ons op zodat we kunnen overleggen over hoe je alsnog kan deelnemen.

Omdat wij aan de PLATO eindtermen voldoen zijn wij geaccrediteerd door het CPION.

Na het afronden van onze opleiding heb je gedegen medische en psychosociale kennis en ben je in staat je professioneel te positioneren richting het reguliere veld. Op deze manier kun je overbruggend en verbindend werken.

 • De lesdagen zijn één keer in de 3 weken op woensdag. In de vakanties (van alle regio’s) ben je vrij.
 • We zorgen ervoor dat iedereen in de les gezien en gehoord wordt; daarom geven we les in overzichtelijke groepen.
 • We bieden beredeneerd leren aan, in plaats van stampen, waardoor de stof beter beklijft.
 • De opleiding bevat geen grote en zware tentamens/examens.
 • Onze lesdagen / modules zijn ook los te volgen. Zo kun je een onderwerp gemakkelijk herhalen en / of nascholen. Neem voor meer informatie over de losse dagen contact met ons op via office@healingspace.nl
 • De voorbereiding van de lessen gebeurt onder andere aan de hand van korte video’s waarin de lesstof helder wordt uitgelegd; dit vergemakkelijkt het voorbereiden en leren.
 • We bieden een heldere en overzichtelijke lesmap, die tevens aan het eind van de opleiding dient als jouw naslagwerk in de praktijk.

Voor alle praktische informatie omtrent de cursus kun je na het boeken inloggen op jouw account. Hier vind je de meest actuele informatie over aanvangstijden, locatie en wat mee te nemen.

Het is ook mogelijk om een losse lesdag te volgen.

Twijfel je nog of de opleiding interessant is voor jou? We geven graag een aantal redenen die onze studenten noemden waarom ze voor onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis kozen:

 • Je krijgt goede kennis van de belangrijkste reguliere medische terminologie en bent in staat klachten en ziektebeelden te herkennen. Hierdoor kun je als therapeut adequaat handelen en inschatten wanneer verwijzing naar de huisarts noodzakelijk is. Kortom je bent je cliënten nog beter van dienst.
 • Jouw consulten worden door een groot aantal verzekeraars uit het aanvullende pakket vergoed.
 • Je kan een brug slaan tussen de complementaire en reguliere zorg. Na het volgen van deze opleiding kun je ook de reguliere zienswijze meenemen in je praktijk. Hierdoor kijk je naar het geheel en dat maakt je in je werk, en als persoon, nog meer holistisch en verbindend.

Lees ook de veelgestelde vragen over deze opleiding.

Kosten van de opleiding

€ 2895,- (exclusief lesmateriaal).

Lesmateriaal:

Betalen in delen is mogelijk, neem hiervoor contact op met office@healingspace.nl.

Agenda 2023 - 2024

Zie hier de startdata van deze opleiding:
Opleiding start over:
Dagen
Uren

Studiegids Medische Basiskennis

Ben je benieuwd of deze opleiding bij jou past? Download dan nu onze studiegids:

* Door het downloaden van de studiegids, ga je akkoord met onze privacyverklaring. Daarbij kom je automatisch op onze mailing list. Je kan je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Losse lesdag

Locatie Cursus

Accreditaties / beroepsverenigingen

Lees meer over de verschillende accreditaties per opleiding en over de voordelen van het aansluiten bij een beroepsvereniging.

Loading...

Medische Basiskennis

2.895,00

Betalen in delen is mogelijk, neem hiervoor contact op met office@healingspace.nl
Let op:
de laatste lesdag valt op een donderdag.

Vergeet niet het abonnement voor de Juf Danielle Academie mee te bestellen.

Medische Basiskennis – Startdatum 5 september 2023 - 18 lesdagen
2.895,00

Beschikbaarheid: 1 op voorraad

Medische Basiskennis – Startdatum 24 januari 2024 - 18 lesdagen
2.895,00

Beschikbaarheid: 12 op voorraad

Let op:

Vergeet bij de volgende stap niet het abonnement voor de Juf Danielle Academie mee te bestellen. Dit is een online platform waar wij tijdens de opleiding gebruik van maken om visueel en actief te leren over het menselijk lichaam.