Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

ijsbad nemen niet altijd geschikt

Dit is waarom een ijsbad niet altijd voor iedereen geschikt is

IJsbaden wint snel aan populariteit als een methode om zowel fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Maar is een ijsbad wel voor iedereen geschikt? Om deze vraag te beantwoorden, vroegen we onze docent Indra van Beek om advies.

Ayurveda en ijsbaden: niet voor iedereen

In Ayurveda wordt gekeken naar je persoonlijke constitutie, een unieke combinatie van de dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Deze bio-energieën hebben elk hun specifieke eigenschappen (guna’s).
Volgens Ayurveda is er geen universele aanpak die voor iedereen werkt en dit geldt ook voor ijsbaden. Dus op de vraag ‘Is een ijsbad goed voor iedereen?’ is het korte antwoord ‘nee’.

De Ayurvedische benadering: medicijn of juist vergif?

De Ayurvedische benadering is namelijk dat alles wat je eet medicijn of vergif kan zijn, afhankelijk van individuele omstandigheden: wie het eet, wat er gegeten wordt en hoe het gegeten wordt. Dit principe geldt niet alleen voor voeding maar ook voor leefstijl, dus ook in dit geval voor ijsbaden. De vraag of een ijsbad geschikt is voor jou, hangt af van wie je bent, wanneer je het doet en hoe je het doet.

Voor wie is een ijsbad minder geschikt?

Zowel Vata als Kapha dosha hebben de eigenschap koud/koel te zijn, naast hun overige bijna tegenovergestelde eigenschappen. Dit betekent dat de geschiktheid van ijsbaden afhankelijk is van verschillende aspecten.

Impact op je zenuwstelsel

Bijvoorbeeld Vata, de dosha waarin het Lucht en Ether element overheerst, is van nature koud, licht en onregelmatig. Wanneer je dan nog meer kou toevoegt d.m.v. een ijsbad, dan versterk je deze aspecten, wat Vata dosha uit balans kan brengen en klachten kan veroorzaken. Ook is Vata de dosha die regeert over het zenuwstelsel, dat even een flinke ‘klap’ krijgt tijdens een ijsbad. En waar veel onderzoek aanwijst dat dit je interne systemen traint, geldt dit niet voor iedereen. Voor iemand met veel Vata in zijn constitutie of een Vata disbalans kan het juist averechts werken.

In welk seizoen neem je een ijsbad?

Kapha types zijn personen die wat meer gestimuleerd en geactiveerd moeten worden. Zij kunnen baat hebben bij ijsbaden, mits ze de Ayurvedische seizoenen in acht nemen. De late winter wordt gezien als het Kapha seizoen, een periode waarin het flink koud kan zijn. IJsbaden in de winter betekent dus koude op koude – want Kapha is koud en droog – en daardoor kan de balans in het lichaam verstoord raken. In warmere en vochtigere seizoenen kan een ijsbad juist wél gunstig zijn voor mensen met veel Kapha in hun constitutie.

Hoe voelt een ijsbad voor jou?

Het gaat erom dat je meebeweegt met je eigen natuur. Dat doe je door deze Ayurvedische principes op jezelf toe te passen en soms ook door simpelweg iets uit te proberen en vervolgens intuïtief aan te voelen of dat voor jou een goede keuze was of niet. Hoe voelt een ijsbad voor jou? Heb je er eigenlijk niet echt zin in, maar geeft het je energie op de lange termijn? Doen! Geeft het je een kick, maar heb je het daarna nog urenlang of zelfs dagenlang koud? Misschien is het dan niet de beste keuze voor jou.

IJsbaden en hormonen

Voor vrouwen is het ook belangrijk om de menstruatiecyclus in acht te nemen. Globaal gezien zijn de twee weken na je menstruatie het meest geschikt voor ijsbaden. Een ijsbad beïnvloedt hormonen die onder invloed staan van de dosha’s en wanneer de dosha’s uit balans zijn, raken ook je hormonen uit balans. Je kunt meer leren over het balanceren van je hormonen in onze cursus Hormoonbalans en Ayurveda.

Dus door je persoonlijke constitutie, de seizoenen en je menstruatiecyclus te overwegen, kun je bepalen of ijsbaden geschikt zijn voor jou. Luister naar je lichaam!

In balans met Ayurveda

Wil je meer weten over hoe Ayurveda je kan helpen in balans te blijven? Probeer dan eens een reinigende en balancerende kitchari of stimuleer je spijsvertering met KKV-thee.

team-docent-indra

Met dank aan Indra van Beek.

Indra van Beek is gespecialiseerd in vrouwengezondheid, hormonale balans en heeft een praktijk in Utrecht. Als Ayurvedisch Therapeut ondersteunt ze vrouwen naar een plek van hormonale rust en lichaamsbewustzijn. Zo biedt ze de kennis, tools en remedies om zélf te kunnen helen, onder ander via de cursus Hormoonbalans & Ayurveda die ze bij Healing Space geeft en in haar eigen praktijk.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”