Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Stimuleer je spijsvertering en balanceer je hormonen met Ayurvedische KKV thee

Vanuit de Ayurveda is niet elk voedingsmiddel even geschikt voor iedereen. Wat voor de ene persoon als een medicijn kan zijn, kan voor een ander juist als vergif werken. Maar er zijn uitzonderingen!

Indra van Beek, docent van onze cursus Hormoonbalans & Ayurveda, vertelt je graag meer.

Wat is KKV Thee?

Een thee die voor elke constitutie geschikt is en die op ieder moment van het jaar passend is, is KKV-thee. Deze thee bestaat uit Komijn-Koriander- en Venkelzaadjes; je kunt dagelijks van deze thee genieten, maar hij wordt van origine vooral gedronken tijdens een periode van reiniging.

Wat de afzonderlijke specerijen voor je doen:

 • Komijn is super voor je spijsvertering, helpt maagpijn te verlichten en ondersteunt je lever
 • Koriander is een natuurlijke ontgifter, werkt ontstekingsremmend en helpt je cellen te beschermen
 • Venkel heeft o.a. koortswerende en pijnstillende eigenschappen en is je grote vriend bij een opgeblazen gevoel

Een combinatie van de 3 specerijen

Wanneer je komijn, koriander en venkel (KKV) met elkaar mengt, stimuleert de thee het spijsverteringsstelsel. Daarmee helpt de thee het natuurlijke vermogen van het lichaam om ama (toxines) af te breken die zich in het lichaam kunnen ophopen wanneer voedsel of emoties niet volledig worden verwerkt of verteerd. Bovendien helpen ze een teveel aan hitte afvoeren, ondersteunen ze het herstel van je vochtbalans, werken ze antibacterieel en ontstekingsremmend.

Ondersteun je hormonale balans

Ook ondersteunt de combinatie van komijn, koriander en venkel je hormonale balans. Het kan dus fijn zijn om deze KKV thee te drinken als ondersteuning als je een hormonale disbalans ervaart (denk PMS, opvliegers, etc.). Hoe komt dat?

 • De kruiden bevatten natuurlijke fyto-oestrogenen die een gezonde hormoonbalans ondersteunen
 • Het stimuleert agni (het spijsverteringsvuur) en daarmee de capaciteit van je lichaam om hormonen aan te maken en te reguleren
 • Ondersteunt de bloedsuikerspiegel, een belangrijk element voor gebalanceerde hormonen

Wat heb je nodig om KKV-thee te maken

Wat heb je nodig?
Voor 1 kopje:

 • 300 ml gefilterd en gekookt water
 • Mespuntje komijnzaad
 • Mespuntje korianderzaad
 • Mespuntje venkelzaad
 • Thee-ei of los theezakje

Hoe maak je het?

Breng het water aan de kook. Je kan eventueel de zaadjes wat kneuzen. Doe de specerijen in een thee-ei in je favoriete mok en giet het hete water erover heen. Het lekkerste is om ‘m dan 10 á 15 min te laten staan. De geneeskrachtige werking van de zaadjes trekt dan goed in de thee. Geniet er van!

Benieuwd naar andere Ayurvedische recepten? Maak dan ook eens Kitchari! Kitchari staat bekend om zijn vermogen om het lichaam energetisch in balans te brengen en te helpen bij het ontdoen van opgeslagen toxines.

Wil je meer weten over hormoonbalans?

Wil je meer leren over het balanceren van je hormonen en ayurveda? In onze 2-daagse cursus Hormoonbalans en Ayurveda leer je hoe je hormonale klachten op een natuurlijke wijze kunt aanpakken en voorkomen. Naast de KKV-thee komen er heel veel andere voedings- en leefstijl adviezen uitvoerig aan bod in deze cursus.  

team-docent-indra

Met dank aan Indra van Beek.

Indra van Beek is gespecialiseerd in vrouwengezondheid, hormonale balans en heeft een praktijk in Utrecht. Als Ayurvedisch Therapeut ondersteunt ze vrouwen naar een plek van hormonale rust en lichaamsbewustzijn. Zo biedt ze de kennis, tools en remedies om zélf te kunnen helen, onder ander via de cursus Hormoonbalans & Ayurveda die ze bij Healing Space geeft en in haar eigen praktijk.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”