Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Anna Kruyswijk over labonderzoek, holistisch denken en leaky gut

Om je wat meer inzicht te geven in de verschillende lessen van onze opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis stellen we je graag voor aan een van onze docenten, Anna Kruyswijk. Anna geeft les 13, de les over Laboratoriumdiagnostiek. 

Anna is arts (niet meer praktiserend). Ze is betrokken geweest bij tal van onderwijsprogramma’s voor studenten geneeskunde en artsen. Daarnaast heeft ze bijgedragen aan de professionalisering van wat nu in de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG) heet. 

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis bij Healing Space en bij een andere opleider?

Ik geef zelf de les laboratoriumdiagnostiek: lab onderzoek is normaal gesproken voor veel mensen best een saai onderwerp, maar Healing Space geeft me de ruimte om veel mogelijkheden aan te reiken in mijn les. We gaan in de les het labonderzoek van de arts beoordelen, maar je leert in mijn les ook om zelf bloedonderzoek aan te vragen, hoe je dat doet en bij welke laboratoria je dat kan doen. Ook gaan we in op onderzoeken die je buiten het reguliere circuit kan aanvragen.   

Welke onderzoeken zijn dat bijvoorbeeld?  

Als je bijvoorbeeld een leaky gut wilt aantonen, dat is daar een simpele bepaling voor: Zonuline. Dat is een stofje dat de ruimte tussen 2 darmcellen kan regelen. Als therapeut kan je deze Zonuline test zelf aanvragen, dus je bent niet meer afhankelijk van medisch specialisten of de huisarts. Door mijn les in de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis kan je beter met deze test (en andere tests) uit de voeten, omdat je leert wat het betekent als de uitslag buiten de referentiewaarden valt. In het geval van Zonuline, als dat verhoogd is, dan weet je dat er sprake is van een leaky gut. En daar kan je veel aan vastknopen. Dit onderzoek valt helaas buiten het reguliere medische lab-onderzoek en daarom is het voor mij interessant om daar tijdens mijn les in de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis juist bij stil te staan.  

Hoe ga je in jouw les concreet aan het werk met lab uitslagen?

In mijn les neem je een lab uitslag mee en die bekijken we. Soms wijken wij, in de holistische denkwijze, af van de reguliere interpretatie van het labonderzoek, zoals bij de B12 spiegel, of bij magnesium. Daar hebben wij met onze holistische blik iets andere referentiewaarden voor. Dat leer je in mijn les. In mijn les diep ik in elk geval een aantal standaard testen uit en dit koppel ik zo veel mogelijk aan klachten zodat je nog beter gaat begrijpen waar bepaalde klachten vandaan komen.   

Maar: ik laat je ook zien dat elk aanvullend onderzoek, dus ook laboratoriumonderzoek, zijn beperkingen heeft. Laboratoriumonderzoek helpt om helder te krijgen wat er met een cliënt aan de hand is. Maar dat betekent niet, dat wanneer een laboratoriumonderzoek niet afwijkend is, dat de cliënt dan niks mankeert. Je moet dan ánders kijken, en misschien béter kijken. Dat is een belangrijk aspect van holistisch denken en daar besteed ik veel aandacht aan in mijn les tijdens de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis bij Healing Space.  

Hoe leren de studenten in je les waar ze naar moeten kijken als het laboratoriumonderzoek niet afwijkend is?  

In de les gaan we met een voorbeeldcasus aan de slag en deze werk je in groepjes uit. In die casus ga je bedenken wat er met deze persoon allemaal aan de hand kan zijn, ook als er niks uit het labonderzoek komt. Je leert dan verder en anders te kijken, en dat bespreken we met elkaar in de les. Het leuke is dat de studenten daar aan het einde van de les bijna allemaal uit komen.   

Wil je meer leren over Laboratorium onderzoek van Anna Kruyswijk? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis en ontmoet haar in les 13.  

Goed om te weten: er is een mogelijkheid om in delen te betalen. Neem daarvoor contact met ons op via office@healingspace.nl

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”