Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Ervaring Therapeut bij Medische en Psychosociale Basiskennis

De opgedane kennis uit de Medische en Psychosociale Basiskennis in de praktijk.

Sinds een aantal jaren bieden we bij Healing Space de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis en intussen hebben we al tientallen studenten het door CPION erkende diploma mogen overhandigen. We spraken met een van de afgestudeerde studenten, Indra van Beek (holistischvoeden.nl), over hoe ze de opgedane kennis in haar eigen praktijk gebruikt.

Je leert verder kijken

Bij elke client gebruik ik verschillende aspecten die ik heb geleerd tijdens de opleiding, maar waar ik nu aan moet denken is een jonge meid van begin 20 die bij me kwam. Ze had een langdurige eetstoornis en was daarvoor diverse keren opgenomen geweest. Ze had de ziekte van Hashimoto, dat is een traag werkende schildklier, en angio-oedeem, dat zijn zwellingen met name in het gezicht maar ook in andere delen van het lichaam. Ze gebruikte allerlei medicatie, o.a. voor de schildklier maar ook slaapmedicatie, hooikoorts pillen en zalfjes voor schimmelinfecties. Bij deze case heb ik op diverse lagen veel aan de Medische Basiskennis opleiding gehad.

  • Allereerst was ik blij dat ik niet overrompeld werd door alles waar ze mee kwam. Dus wanneer iemand een ziektebeeld als Hashimoto heeft dan weet ik nu wat daarmee wordt bedoeld.
  • Daarnaast was het enorm waardevol om te weten hoe ik medicatie kan uitpluizen: welke bijwerkingen heeft haar medicatie? En zijn er wellicht bijwerkingen actief aanwezig in het klachtenbeeld dat zij aangeeft. Hoe zit het met interactie, ook met betrekking tot mogelijke suppletie die ik haar zou willen adviseren?
  • En misschien kwam het meest waardevolle uit het tweede gedeelte van de opleiding, de Psychosociale Basiskennis. De kennis uit die lessen heeft me ondersteund om verder te kijken dan alleen de fysieke klachten waar deze cliënt zelf mee kwam. Zij benadrukte zelf alleen het fysieke niveau, maar aan al deze klachten is heel wat voorafgegaan en dat was iets waar ze zelf helemaal niet mee bezig was. Door alles wat ik geleerd heb tijdens het Psychosociale gedeelte van de opleiding, kon ik met mijn client hier dieper op in gaan om ook op emotioneel en mentaal niveau heling te kunnen vinden.

Je leert tot waar je kunt helpen

Ze heeft tijdens ons traject ontzettend mooie stappen gemaakt en ook de hulp van andere professionals weten te vinden. En dat is ook iets heel belangrijks wat ik tijdens de opleiding heb geleerd en dat is namelijk dat het alleen maar van professionaliteit getuigt wanneer je je eigen grenzen kent als therapeut en aan kan geven dat een cliënt voor bepaalde aspecten bij een ander soms beter af is. Dus voor bepaalde zaken heb ik haar, na ons traject, ook doorverwezen.

Lees ook het interview met Indra » 

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”