Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Geniet van de herfst: het Metaal element in balans  

De dagen worden korter en we zijn in het hart van de herfst aangekomen. In de Chinese Geneeskunde is elk seizoen verbonden met een element, en waar we ons een maand geleden nog in de periode van het Aarde element bevonden, zijn we nu in de tijd van het Metaal element beland.

Het Metaal element: de longen en de rol van verdriet

Elk element uit de Chinese Geneeskunde is gekoppeld aan organen en aan emoties. De organen die bij het Metaal element horen, zijn de longen en de dikke darm, en de emotie die hierbij hoort is ‘verdriet’. Dit is een bijzondere emotie: we hebben het nodig in ons leven, omdat het hoort bij loslaten, maar veel mensen willen verdriet het liefst verstoppen, kleiner maken of oplossen. Maar: als je verdriet goed door je systeem kan ademen, dan schoont het je enorm op en geeft het je zelfbewustzijn. Stel jezelf dus open voor verdriet als het zich aandient. Zowel het onderdrukken van verdriet als het erin blijven hangen, zijn beiden factoren die ons ziek kunnen maken. Maar het doorvoelen, en kunnen huilen tot het over is, is een gezonde manier om je lichaam en geest schoon te houden.

Het Metaal element in balans

Als je Metaal element goed in balans is, dan is dit een heerlijke periode van het jaar. Je geniet ervan om lekker binnen te blijven, knus op de bank. Je ervaart levensmoed en voelt dat je je dagen goed aankunt.

Tekenen van disbalans

Als je je in deze tijd van het jaar verdrietig of neerslachtig voelt, zonder dat er een heftige gebeurtenis plaatsvindt in je leven, kan dat een teken zijn van een disbalans in je Metaal element. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je Metaal element en je long- en dikke darm energie, aandacht kunnen gebruiken:

 • Een Metaal persoonlijkheid houdt van rituelen. Bij een disbalans gaan de rituelen op zichzelf staan en verliezen ze hun inhoud. Schoonmaakwoede, verzameldrift en controle willen houden over jezelf en je omgeving met allerlei regels kunnen dan een gevolg zijn.
 • De long energie opent zich in de neus, dus bij een disbalans kan je gevoeliger zijn voor verkoudheid en een loopneus. In deze tijd van het jaar is dat dus niet zo alarmerend, maar als je door het jaar heen ook een loopneus hebt, vertelt het iets over een algehele verzwakking van je long energie.
 • De thematiek van de long energie, naast het reguleren van de emotie verdriet, gaat ook over de beweging van binnen naar buiten. De ademhaling is eigenlijk het vloeiende gebied wat de binnenwereld met de buitenwereld verbindt dus het gaat ook over aspecten als, ‘Is er een plek voor mij in de wereld?’ en ‘Is er ruimte voor de wereld in mij?’. Als de long energie uit balans is, dan kan zich dat uiten in een bepaalde afstandelijkheid tussen jou en de wereld om je heen. Mensen die een arrogante indruk maken, hebben daarom vaak een verstoorde Metaal energie.

Balanceren van je Metaal element

 • Cultiveer blijdschap
  Als je verdrietig bent in deze tijd van het jaar, weet dan dat vreugde verdriet neutraliseert. Het cultiveren van blijdschap is iets wat je kan doen als een oefening: niet om je ervan af te leiden, want ik vertelde eerder dat je verdriet juist niet moet ontlopen, maar om het te balanceren. Hoe doe je dat? Denk aan mensen die je vreugde schenken, roep beelden op van fijne gebeurtenissen, focus op positieve gezichtsuitdrukkingen … daardoor kan je blijdschap cultiveren en kan je het Metaal element versterken en in balans brengen.
 • Relativeer
  Als je merkt dat je overdreven orde wilt scheppen en heel strikt bent met allerlei regels, help jezelf dan om te relativeren door gesprekken met dierbaren en door het doen van meditaties.
 • Mediteer voor levensmoed
  Meditaties die jou levensmoed geven zijn ook uitstekend in deze tijd van het jaar. Bijvoorbeeld sleep meditation van Wayne Dyer, of mijn eigen meditaties op healingspace.nl, die het bewustzijn op jezelf vergroten.
 • Eet scherp, maar sla er niet in door
  Net als in de tijd van het Aarde element, is het ook in deze periode belangrijk om goed voor je milt energie te zorgen. Daarnaast helpt het om pikanter te eten: de smaak ‘scherp’ hoort namelijk bij het Metaal element. Dus door pittiger te eten geef je je Metaal energie een fijne oppepper: denk hierbij niet alleen aan pepers, maar ook scherpe groenten en kruiden, zoals radijs, sjalot, bieslook, gember en knoflook. Maar let op: als je daarin door slaat, dan kan je last krijgen van je huid: je huid hoort namelijk ook bij het Metaal element. Ik herinner me een cliënt die al sinds zijn pubertijd rode uitslag had in zijn gezicht. Hij had al alles geprobeerd, van crèmes tot bezoeken aan diverse therapeuten, en pas vanaf het moment dat hij minder scherp ging eten, werd zijn huid rustig. Je huid is dus een mooie spiegel van het Metaal element. In de cursus Holistische Voeding leer je van voedingsarts (n.p.) Anna Kruyswijk welke voeding bij jouw persoonlijke constitutie past.
 • Zorg voor je dikke darm
  De dikke darm heeft als functie om los te laten. Een gezonde darmfunctie geeft één keer per dag of in de twee dagen een soepele stoelgang. Als je merkt dat dit niet zo soepel gaat, denk dan aan de combinatie van magnesium en een probioticum om dit te bevorderen. Het is belangrijk om je te laten adviseren over kwalitatief goede producten, bijvoorbeeld door een Holistisch Voedingscoach.
 • Doe ademhalings- en visualisatie oefeningen
  Om je longen sterker te maken is het fijn om ademhalingsoefeningen te doen: op het Insta TV kanaal van Healing Space vind je een opname over het Metaal element met daarin een ademhalingsoefening in combinatie met een visualisatie, speciaal voor je longen.
 • Doe Reiki, vooral op je longen en je middenbuik
  Het is ontzettend fijn als je Reiki kan. Reiki is een krachtige, Japanse heelkunst; het is een universele energie die je door handoplegging (ook aan jezelf) kan geven en die het zelfhelend vermogen van het lichaam activeert. Als je Reiki kan, is het prettig om de positie op je longen en op je middenbuik (darmen) wat langer aan te houden.
 • Zorg voor een juiste houding
  Controleer een paar keer per dag heel bewust je houding met de volgende oefening: focus met je adem op je schouders en laat ze losjes en ontspannen afhangen. Richt je wervelkolom op door je voor te stellen dat aan het bovenste puntje van je hoofd een touwtje zit tot aan de zon, en dat aan je stuitje een zwaar gewicht hangt dat je naar beneden trekt. Zo blijft je verticale as mooi recht. Check ook of je kin niet te ver naar voren steekt, want dat kost veel kracht, maar hou hem iets naar binnen en naar beneden terwijl je ogen recht vooruit kijken. Dit geeft een fijne houding waarin je longen de meeste ruimte krijgen om te ademen.
 • Draag een Aquamarijn bij je
  Deze edelsteen versterkt je long energie.

Het Metaal element in balans

Als je Metaal element goed in balans is, dan kan je ontzettend genieten van deze heerlijke periode van het jaar: lekker binnen, knus op de bank. Je hebt zin om wat meer te lezen, en je neemt zelfs de tijd om je bezig te houden met levensvraagstukken: nadenken over wie je bent, nagaan wat je dit jaar vreugde en verdriet heeft gebracht. Je bedenkt wat je volgend jaar anders wil doen om het een waardevol nieuw jaar te maken. Al deze aspecten horen bij het Metaal element en passen dus perfect bij deze tijd van het jaar. Geniet ervan!

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”