Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Een heerlijk nieuw ochtendritueel dankzij reiki

Het is 9.45 op een stralende, zonnige dag in januari. Mijn vriend en ik arriveren bij Healing Space in Hoogland: een prachtige, serene plek in de natuur waar een heerlijk gevoel van rust over me heen komt.

We gaan de 2 daagse Reiki cursus doen en ik merk dat ik ontzettend nieuwsgierig ben. Wat zal het precies inhouden? Wat ga ik voelen? Hoe zal mijn vriend het vinden… hij is, denk ik, iets minder spiritueel ingesteld dan ik. Bij aankomst worden we hartelijk verwelkomd door Toña met een warme, intense omhelzing en we besluiten om gewoon te zien wat er op ons afkomt.

We zijn met 7 personen in de groep en in een gemoedelijke sfeer beginnen we met een introductie rondje waarbij we tevens vertellen wat we van het weekend verwachten. Dit is voor iedereen anders: de één wil meer tot zichzelf komen, de ander zoekt rust en ik ben vooral benieuwd wat reiki kan doen als iemand ergens last van heeft. Toña vertelt dat we dit allemaal gaan leren tijdens deze twee dagen. Ik heb er zin in!

Na de introductie beginnen we met een lichtkring. Toña begeleidt ons in een visualisatie: we stellen ons voor dat er helder licht van boven komt en dat we tegelijkertijd diep wortelen in de grond. Het laat me denken aan visualisaties van yoga of meditatie dus het lukt me redelijk goed om dit voor te stellen. Meteen daarna delen we ons op in twee groepen en gaan we aan de slag. Een persoon ligt op een behandeltafel en de anderen staan eromheen en leggen hun handen op het lichaam. We proberen het licht weer voor te stellen en visualiseren dat het via onze handen in het lichaam van de persoon op de tafel stroomt. Ik raak een beetje teleurgesteld, want terwijl de vrouw naast mij zegt dat ze haar hele armen voelt tintelen, voel ik helemaal niets. Hoe kan dit? Doe ik het niet goed? Ben ik niet geconcentreerd genoeg of denk ik niet hard genoeg aan het licht? Toña legt uit dat het vanzelf zal komen en dat ik vooral moet proberen los te laten. Na de praktijkoefening volgt een initiatie waarbij Toña ons persoonlijk inwijdt en vervolgens gaan we aan de slag met een zelfbehandeling. En terwijl ik op de grond lig, met mijn handen op mijn borst, gebeurt er iets bijzonders: mijn handen beginnen van binnen te gloeien en het voelt alsof er een hete kruik op me ligt. Wat voelt dit goed… het is zalig! Ik ben in een jubelstemming want Toña heeft gelijk: ik heb ‘los gelaten’ en de energie begon als vanzelf door mijn handen te stromen.

Aan het einde van de middag volgt er nog een initiatie en vervolgens gaan we naar huis, met de opdracht om thuis te oefenen. ’s Avonds liggen mijn vriend en ik in de woonkamer op de grond onze zelfbehandeling te doen, en met mijn gloeiendhete handen op mijn buik komt de kat spontaan op mijn schoot liggen. Dit heeft hij nog nooit gedaan! Hij moet de energie ook voelen, dat kan niet anders.

De volgende ochtend melden we ons weer in Hoogland en al oefenend op onszelf en op elkaar voelen we gedurende de dag allemaal steeds meer energie stromen. Behandelingen worden daardoor ook emotioneler, want iedereen in de groep wordt geraakt door elkaar, door de intense energie die we door elkaars handen voelen stromen. Het is mooi en ontroerend. De mensen die ik twee dagen geleden nog helemaal niet kende voelen nu zo vertrouwd. Toña behandelt ook mee, en ze vertelt aan ieder van ons onze aandachtspunten: ze voelt dat mijn keelchakra niet helemaal in balans is, en dat ik moet zorgen dat mijn longen sterker worden. Het is ontzettend inspirerend dat ze dit met een enkele handoplegging al kan voelen! Wat een kennis en ervaring heeft deze vrouw. Ook als ze ’s middags meer vertelt over de achtergrond van Reiki en hierin haar concrete ervaringen verwerkt, hangen we alle 7 aan haar lippen.

Er volgen nog twee initiaties van Toña en uiteindelijk praten we aan het einde van de tweede dag na. Hoe zagen de verwachtingen er ook alweer uit? Meer tot onszelf komen: yes! Het vinden van rust: absoluut gelukt! Ervaren wat reiki doet als je iemand anders aanraakt die ergens last van heeft: ook dat hebben we geleerd en we weten zelfs hoe we de pijn van de ander los kunnen laten zodat we hem niet overnemen. Wat een bijzonder weekend was dit; ik ben super enthousiast en mijn vriend ook. We nemen hartelijk afscheid van de andere cursisten, die voelen als vrienden na deze twee intensieve dagen, en rijden terug naar huis. Het feit dat mijn vriend net zo enthousiast is als ik, blijkt wel als hij de volgende ochtend wakker wordt en zegt: “zullen we even reiki doen?”. Ik voel dat dit een nieuw ochtendritueel voor ons gaat worden: elke ochtend een moment voor reiki, dus elke ochtend een moment van rust en een moment van tot onszelf komen. Ik ben óm. Toña bedankt!

Marieke, 38 jaar, Eindhoven

Healing Space is het instituut voor iedereen die zich wil ontwikkelen op holistisch energetisch gebied. Het is onze wens, om met al onze verschillende activiteiten je te helpen om beter in balans te zijn of je op te leiden tot Holistische Energetisch Therapeut.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”