Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

MBK zonder dat je therapeut bent

Medische Basiskennis zonder dat je therapeut bent.

Dat de opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis niet alleen interessant is voor therapeuten blijkt wel uit het feit dat er ook deelnemers aan de opleiding meedoen die zelf geen therapeut zijn. We spraken hierover met Sander; hij werkt op dit moment in de autobranche en deed afgelopen jaar mee met onze opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis.

Op dit moment werk je in de autobranche, dus iets heel anders dan de meeste deelnemers die hier als (startend) therapeut terecht komen.
Na een lange tijd in het bedrijfsleven te hebben gewerkt ben ik een aantal maanden geleden in de auto branche begonnen. Ik was gewoon heel erg op zoek naar hoe ik het beste zou kunnen floreren; ik wilde kijken wat het met me doet als ik nou echt ga doen wat ik leuk vind. Dat doe ik 3 dagen in de week, zodat ik tijd over heb om me ook op andere vlakken te ontwikkelen, zoals het volgen van deze opleiding. Die combinatie geeft me heel veel plezier en ‘lucht’ in mijn leven; ik ben gewoon heel gelukkig dat ik met mijn hobby én mijn interesses bezig ben.

Waarom wilde je graag de opleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis volgen?
Ik was altijd al geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam; daar wilde ik graag meer over weten. Bovendien was ik de laatste tijd steeds meer boeken aan het lezen over spirituele onderwerpen; over de meer holistische benadering van het leven en van het welzijn van mensen. Ik wilde graag een reguliere opleiding gaan doen en toen ik van deze opleiding bij Healing Space hoorde, hield dat voor mij mooi het midden tussen die 2: het is een reguliere opleiding maar heel duidelijk vanuit holistisch perspectief. Dus dat is de reden dat ik hier terecht ben gekomen.

Heb je specifiek gekozen voor de combinatie MBK (Medische Basiskennis) + PSBK (Psychosociale Basiskennis)?
Ja, dat wilde ik heel graag. Op de website las ik dat tijdens de opleiding telkens wordt uitgegaan dat lichaam en geest als 1 worden beschouwd en dat sprak me heel erg aan dus daarom heb ik ervoor gekozen om de combinatieopleiding MBK + PSBK te doen, in plaats van alleen MBK zoals bij veel andere opleiders.

Is het moeilijk om deze opleiding te doen, zonder achtergrond als therapeut?
Nee dat vind ik niet. Je wordt er gewoon heel goed doorheen geleid dus het is prima behapbaar. De eerste periode van de opleiding is naar mijn idee iets intensiever; dan zijn er ook meer tussentijdse toetsmomenten. Maar gaandeweg is de druk wat afgenomen dus ik vind dat er een mooi ritme in de opleiding zit.

Je noemt die tussentijdse toetsmomenten: is het voor jou fijn dat deze telkens tussendoor komen, of had je het prettiger gevonden om geen tussentijdse toetsen te doen maar op het einde van de opleiding 1 groot examen te hebben?
Ik vind het juist heel fijn om die tussentijdse toetsen te hebben omdat het de druk van de opleiding goed verdeelt, dus ik vind dit veel aangenamer dan het idee dat alles zich op het einde zou ophopen.

Denk je dat je in de toekomst met je werk iets met deze opleiding wilt gaan doen of is het echt puur voor je eigen ontwikkeling?
Op dit moment is het echt alleen voor mijn eigen ontwikkeling omdat ik het gewoon heel erg interessant vind hoe het lichaam werkt. Maar ik kan me voorstellen dat ik hier uiteindelijk wel wat mee zou kunnen gaan doen qua werk. Het is nu nog niet helder welke kant dat op zal gaan, maar ik geloof er heel erg in dat het leven mij wel ergens naar toe brengt. Deze opleiding kwam op mijn pad en het voelde voor mij heel kloppend op dat moment.

Denk je dat het ook voor andere ‘niet-therapeuten’ een interessante opleiding is?
Ja zeker! Ik denk dat het voor iedereen interessant is om te weten hoe ons lichaam nou in elkaar zit en vooral ook om te leren hoe je beter voor jezelf kan zorgen. Niet alleen op fysiek vlak maar ook op psychosociaal vlak. De lessen zijn echt heel leuk en interessant. Het is fantastisch om les te krijgen van inspirerende docenten, artsen uit de praktijk. Bijzonder dat deze docenten tijd hebben weten vrij te maken in hun drukke agenda’s. Ik vond het ook heel fijn dat er mooi contact is tussen de studenten onderling: we hebben allemaal een soortgelijke visie op gezondheid en welzijn en het is heel fijn om je in een groep van gelijkgestemden te bevinden.

Wat vond je het meest interessant aan de opleiding?
Wat ik zelf vooral heel leuk en interessant vond is dat je telkens van verschillende mensen les krijgt. Elke les is daardoor heel anders; door elke keer een andere docent vanuit een ander vakgebied. Dat maakt het heel boeiend en het zorgt ervoor dat het interessant blíjft. De ene keer word je onderwezen door iemand die juist heel informatief is en veel praktijkervaring deelt en de andere keer is het juist interactiever en speelser. Dat maakt de lessen afwisselend en daardoor heel leuk.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”