Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Gezond leven

Gezond leven: zó kan dat eenvoudig zijn

We leven in een tijd waarin informatie in overvloed aanwezig is. Op iedere tijdlijn is andere berichtgeving zichtbaar en veel berichten spreken elkaar tegen. Ook op het gebied van voeding en gezondheid is er kennis in overvloed aanwezig. Maar hoe werkt dat als je je gezond(er) wil voelen? Hoe kun je in die zee van informatie filteren wat goed is voor jou als individu?

Hoe weet je wat jouw lichaam nodig heeft?

Misschien heb je al meerdere malen geprobeerd om je eetpatroon om te gooien. De kans is groot dat je in dat proces allerlei oplossingen tegen bent gekomen: van het Sonja Bakker-dieet vol lightproducten, het koolhydraatarme Atkins-dieet, een veganistisch dieet zonder enig dierlijk product of juist het paleo dieet vol vlees en vis. Het Voedingscentrum deelt weer tips die lijnrecht tegenover de aanpak van andere instanties staat.

Laatst hoorden we weer iemand verzuchten: “Hoe weet je dan in godsnaam nog wat je wel en niet moet doen?”. Een goede vraag: want hoe weet je wat voor jóú werkt? In onze cursus Holistische Voeding word je hier stap voor stap in begeleid, zodat je aan het eind van de cursus weet wat jouw personlised healing food is.

Het nadeel van the Age of Information

Het is fijn dat veel wijsheid vrij toegankelijk is, maar het nadeel hiervan is dat je wellicht lukraak dingen gaat uitproberen die eigenlijk niet goed zijn voor jouw unieke lichaamsbehoeften.

Het kan goed zijn dat je met de juiste intentie fit of gezond wil worden, maar dat je een stressreactie in je lichaam veroorzaakt doordat je ineens veel te weinig gaat eten. Of je mist een hele hoop macro- en micronutriënten, waarbij je bijvoorbeeld permanent te weinig eiwitten of te veel vetten binnen krijgt; iets wat na een tijd zorgt voor dusdanige tekorten, dat je allerhande klachten en symptomen ervaart.

Sommige klachten hebben overduidelijk te maken met je spijsvertering, zoals maagzuur, last van je darmen of prikkelbaar darmsyndroom. Echter kan het ook zijn dat je klachten hebt die je niet meteen linkt aan je voeding, maar die daar wel degelijk aan gelinkt zijn, zoals weinig energie, moeheid, hoofdpijn of vaak koude handen en voeten.

Van vage klachten naar heldere tools

Tijdens de cursus ga je terug naar de basis. Je leert allereerst wat betrouwbare informatie is. Onze docent Anna Kruyswijk is jarenlang praktiserend huisarts geweest en is al tientallen jaren expert op het gebied van voeding en gezondheid. Leer waar je op moet letten als je informatie tot je neemt, zodat je in het vervolg zelf kan beoordelen of zo’n bericht op je tijdlijn onzin of betrouwbaar is. Een vrijwel noodzakelijk filter om in te kunnen zetten.

Stap voor stap leer je waar klachten vandaan kunnen komen en hoe je hier zelf invloed op kunt uitoefenen. Welke nutriënten heeft je lijf echt nodig? Hoe kun je dat op een goede manier binnen krijgen? Wat kun je beter laten staan? Hoe lees je een ingrediëntenlijst en wanneer kun je een product beter terugzetten?

Ontdek welk eten je kunt combineren en welke voeding juist beter niet. Zo kun je eiwitbronnen als eieren beter niet tegelijkertijd met fruit combineren in een maaltijd, omdat de kans groot is dat het fruit in je buik gaat gisten, waardoor je last krijgt van gas in je darmen.

Gezond leven

Een gezond leven voor jezelf of (toekomstige) cliënten

Met deze gedegen basiskennis wordt het makkelijker om dit voor jezelf, en eventueel in de toekomst ook voor cliënten, te gaan toespitsen. Er zijn betrouwbare methoden die een fijne leidraad geven om een gepersonaliseerd voedingspatroon te ontdekken. Wist je dat je jouw voedingspatroon kunt aanpassen aan de hand van jouw bloedgroep? En dat je met Ayurveda kijkt naar de kenmerken en disbalansen in jouw lijf, waardoor je de meest voedzame voeding kan vinden?

Na de opgedane kennis is het een kwestie van zelf aan de slag gaan met uitproberen en tweaken waar nodig. We geven je testmethoden mee waarmee je kunt testen of voedingsmiddelen echt goed zijn voor jouw lijf.

Minder stress: dit is wat onderbouwd keuzes maken voor je doet

Je leert hoe je keuzes kunt maken op het gebied van voeding en gezondheid, maar je kunt deze in een veel bredere zin toepassen op vele gebieden in je leven. Voeding bestaat namelijk niet alleen uit de appels en het snoep dat je in je mond stopt; voeding is alles wat je tot je neemt.

Voeding bestaat dus uit eten en drinken, maar ook uit kennis, informatie, prikkels, gesprekken die je voert, series en films die je kijkt, jouw (werk)omgeving, spullen en rommel etc. Alles wat jouw systeem te verwerken heeft. En dat is nogal wat, in onze moderne maatschappij. Geen wonder dat veel mensen last hebben van stress, met de vele input die onze systemen te verwerken hebben. Leer hier op een gezonde manier mee om te gaan en keuzes te maken die werken voor jouw individuele behoeften. Je leert ten slotte een simpele doch effectieve techniek (EFT) waarmee je stress kunt verlagen en emoties kunt verwerken.

Meld je nu aan voor de cursus Holistische Voeding

Aan het eind van de cursus Holistische Voeding weet je wat wel en niet werkt voor je lijf. De rest van je leven kun jij deze kennis eigen gaan maken en steeds vaker intuïtief keuzes maken. Zo kun je weer genieten van je eten en wordt gezond zijn ook eenvoudig!

Mocht je na Holistische Voeding enthousiast zijn over de opgedane kennis, dan kun je verder met de opleiding tot Holistisch Voedingscoach. Hier leer je hoe je deze kennis in de praktijk kan brengen en jouw (toekomstige) cliënten kunt voorzien van verantwoorde voedingsadviezen.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”