Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

De Lentezon

Hoewel velen met mij genieten van zonnestralen, duidt de manier waarop veel mensen zich tegenwoordig ‘wapenen’ tegen de zon met sunblocks en zonnebrillen, op een verstoorde relatie met de zon. Vanuit de wetenschap is ons lange tijd geadviseerd om zonlicht en vooral UV-B te vermijden, onder andere door de waarneming dat mensen die overmatig in de zon verblijven, en daarbij verbranden, huidkanker kunnen krijgen. Men heeft dit vooral aan UV-B geweten maar het verbranden lijkt hierin de belangrijkste factor.

Glas, brillen, lenzen en UV-B werende zonnecrème houden vooral UV-B tegen en laten UV-A door. Recent onderzoek laat zien dat juist UV-A agressieve vormen van huidkanker bevordert. Dit gebeurt alleen bij overmatige blootstelling en verbranding en heeft dus in de basis niets met de UV stralen te maken, maar wel met de manier waarop we ermee omgaan.

Toch zijn er veel redenen waarom het goed is om te kiezen voor een regelmatige en beheerste manier om het volle spectrum zonlicht te verwelkomen op zoveel mogelijk delen van je huid. Zonder compleetheid na te streven wil ik er twee noemen (bron: Holistische Voeding van Anna M. Kryuyswijk-van der Heijden, arts).

Vitamine D3

Onder invloed van UV-B stralen maakt je huid vitamine D3 aan. Vitamine D3 is een hormoonachtige stof die in de darmen de taak heeft calcium uit de voeding op te nemen. Dit is een belangrijke functie om sterke botten te krijgen. Een tekort aan vitamine D3 kan op jonge leeftijd leiden tot de botziekte Rachitis en op oudere leeftijd tot osteoporose. Maar vitamine D3 is bij nog veel meer lichaamsprocessen betrokken, zoals het immuunsysteem, infecties, onze stemming, de bloeddruk en de suikerstofwisseling. Voldoende inname van vitamine D3 blijkt verschillende vormen van kanker (prostaat, dikke darm, borstkanker) te kunnen voorkomen en al deze positieve effecten zijn nog maar een greep uit de collectie. Nu kun je denken, dan gaan we toch massaal aal de D3 supplementen, maar uit onderzoek blijkt het effect groter wanneer we D3 zelf aanmaken via onze huid.

Serotonine en melatonine

Ons lichaam heeft voldoende helder licht, met name ochtendlicht, nodig voor de aanmaak van serotonine. Een tekort aan serotonine leidt tot depressiviteit, die gepaard gaat met een toenemende behoefte aan alcohol en zoetigheid. Medicijnen tegen depressiviteit zorgen er meestal voor dat de hoeveelheid serotonine die er is, niet zo gemakkelijk kan worden afgebroken, waardoor de spiegel in het bloed hoger wordt. De aanmaak van serotonine wordt echter niet door deze medicijnen bevorderd. Rechtstreeks zonlicht doet dit dus wel. Serotonine zet zich onder invloed van donker om in melatonine. Deze stof hebben we nodig om goed te kunnen slapen en om een goede spijsvertering te bevorderen.

Ik wil je dan ook van harte aanbevelen om de komende tijd elke ochtend even zonder bril of lenzen zo veel mogelijk delen van je huid (zonder zonnebrandcrème) aan zonlicht bloot te stellen. Maar: op het heetst van de dag, als er kans is op verbranding, raad ik je aan om kleding te dragen. Geniet bovendien van wortelen en tomaten, want deze vormen een natuurlijke bescherming tegen verbranding. Geniet!

Toña Wong Chung is founder van Healing Space en schrijfster van het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld (omdat de wereld jouw liefde nodig heeft)’. Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”