Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Interview met therapeut Indra van Beek over Medische en Psychosociale Basiskennis

Hoe de Medische en Psychosociale Basiskennis mijn visie heeft verbreed

Sinds een aantal jaren bieden we bij Healing Space de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis aan en intussen hebben we al tientallen studenten het door CPION erkende diploma mogen overhandigen. We spraken met een van de afgestudeerde studenten, Indra van Beek, over haar ervaring met de opleiding.

Introductie

Indra werkt als Ayurvedisch Therapeut in Utrecht en met haar praktijk Holistisch Voeden (holistischvoeden.nl) richt ze zich voornamelijk op vrouwen die een hormonale disbalans ervaren. Het terugbrengen van deze balans in lijf en leven doet ze met de kracht van Ayurveda, een eeuwenoude gezondheidsleer uit India waarbij een natuurlijke, holistische manier van helen centraal staat.

Indra: “Het mooie daarvan is dat het soms heel simpel kan zijn. Er komen veel vrouwen in mijn praktijk die alles goed doen ‘volgens het boekje’, maar als we er vanuit de Oosterse zienswijze naar kijken, dan zien we toch hier en daar wat angels zitten. Ik vind het heel mooi dat ik dan kleine veranderingen kan adviseren, die een groot effect teweeg kunnen brengen. In dit prachtige vak zijn we nooit uitgeleerd en dat vind ik misschien wel het allerleukste. Dat was dan ook een van mijn redenen om de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis te volgen. Een andere reden dat ik de opleiding wilde volgen was dat ik graag mijn professionaliteit verder wilde verhogen, want ik heb het gevoel dat ik het als therapeut verplicht ben aan mezelf en mijn cliënten om me op dit niveau te laten scholen, zodat ik ze zo goed mogelijk kan helpen. En nog belangrijker: dat ik hun klachten echt kan begrijpen vanuit een breed perspectief”.

Lees hier meer over de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis »

Wat vond je het meest interessant tijdens de opleiding?

“In mijn praktijk richt ik me vooral op de vrouwelijke hormoonhuishouding dus de kennis over hormonen en het vrouwelijk lichaam tijdens de opleiding boeide mij enorm. Maar ook de allereerste les was fascinerend: daarin gingen we op celniveau kijken hoe we als mens nou eigenlijk in elkaar zitten. Daarnaast waren de cases in de toetsen bijzonder waardevol. Hierin leerden we de theorie daadwerkelijk toe te passen op individuele situaties. Om daar feedback op te krijgen en je eigen aanpak te kunnen vergelijken met de aanpak van anderen was heel leerzaam. Zo leerden we ook dat er soms meerdere wegen naar Rome leiden.

Wat ik vooral ook interessant vond is dat de opleiding mijn visie aanzienlijk heeft verbreed. Door mijn kennis van de westerse geneeskunde te ontwikkelen, kan ik nu beter begrijpen waarom bepaalde medicijnen worden voorgeschreven en wat mogelijke bijwerkingen of interacties zijn. Wanneer je, net zoals ik, holistisch werkt, dan is kennis van westerse geneeskunde wat mij betreft een absolute must. Dit zorgt ervoor dat je breed geschoold bent. Dat is waarom ik me ook zo op mijn plek voel bij Healing Space en waarom ik deze opleiding hier graag wilde volgen. Ik kijk vanuit een holistisch perspectief naar mijn cliënten en dat is een visie die Healing Space belichaamt. Dat vind ik absoluut een meerwaarde ten opzichte van organisaties waar het enkel een westerse benadering betreft”.

Welke aspecten uit de opleiding zet je in bij het behandelen van je cliënten?

“In de opleiding heb ik kennis opgedaan die mij helpen om nog beter te kunnen achterhalen wat de onderliggende oorzaak is van bepaalde klachten. Daarnaast heeft het me veel geleerd op het gebied van medicatie. Geregeld komen er cliënten in mijn praktijk die bepaalde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen van de huisarts, of van een specialist in het ziekenhuis. Ik weet nu waar ik betrouwbare informatie over medicijnen kan vinden: Wat is het precies voor medicijn? Hoe werkt het en wat zijn de werkzame stoffen? Welke bijwerkingen kunnen optreden? Dat is heel waardevol! Daarnaast heb ik veel geleerd over databases waar ik wetenschappelijk onderzoek kan vinden en hoe ik verschillende studies kan beoordelen, want het ene onderzoek is het andere niet. Dat verschil weten te vinden geeft me zelfvertrouwen, omdat ik ook op feiten gebaseerde aspecten kan meenemen in de cases van mijn cliënten”.

“Het voelt voor mij als therapeut dat ik het verplicht ben aan mezelf en mijn cliënten om me op dit niveau te laten scholen, zodat ik ze zo goed mogelijk kan helpen. En nog belangrijker: dat ik hun klachten echt kan begrijpen vanuit een breed perspectief”

Zijn er ook aspecten die je over je eigen gezondheid hebt geleerd tijdens de opleiding?

“De opleiding is ook zeker een persoonlijke reis voor mij geweest, iets wat ik niet had verwacht. Tijdens een van de lessen hebben we een rollenspel gedaan, waarbij ik de cliënt was en de docent de rol van therapeut op zich nam. Op dat moment had ik geen grote klachten, alleen wat vermoeidheid. Tijdens het rollenspel bracht de docent het vermoeden naar voren over een klachtenbeeld dat in de westerse geneeskunde doorgaans niet erkend wordt. Zij is natuurgeneeskundig arts en gaf me op dat moment hele specifieke adviezen die grote impact hebben gehad, op zowel fysiek vlak als op emotioneel niveau. Ik voelde me bijvoorbeeld veel energieker en een van de mooiste dingen die ik opmerkte was dat ik eigenlijk helemaal niet zo introvert was als ik lange tijd had gedacht. Het bleek gewoon dat ik de energie niet had voor bepaalde sociale situaties. Dit was voor mij een onverwacht positief keerpunt in mijn eigen gezondheid”.

Heb je nog een tip voor mensen die nog niet zeker weten of ze de opleiding Medische en Psychosociale Basiskennis willen gaan doen?

“Als je twijfelt om de opleiding te gaan doen, stel jezelf dan de vraag: maakt het idee van deze opleiding me enthousiast? Als het antwoord “ja” is, laat dan eventuele zorgen over tijd, geld of andere bezwaren los en volg het pad van je hart. In mijn ervaring zul je nooit spijt krijgen van de keuze om deze opleiding te volgen”.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”