Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling

Monogaam of niet: dit zijn de eigenschappen waar een conscious relatie aan voldoet

In hoofdlijnen zijn er twee soorten relaties: monogame relaties die seksuele exclusiviteit impliceren en open relaties die seksuele inclusiviteit impliceren. In de meest veilige relatievorm staat vooral communicatie centraal. En over het algemeen moeten stellen die kiezen voor een open relatie veel meer communiceren dan stellen die monogaam leven. “Het zijn vooral de juicy details die om behoorlijke communicatieskills vragen” legt Toña Wong Chung uit. “Het is belangrijk om jezelf goed uit te drukken en de ander niet te kwetsen”.

Hoe weet je welke vorm het meest geschikt is voor jou?

Toña: Als je al meerdere relatievormen geprobeerd hebt, is het voor jou op een gegeven moment duidelijk wat het beste bij je past en kan je daar in je nieuwe relatie duidelijk over communiceren. Heb je voor het eerst een relatie? Dan is het inderdaad trial and error. Meestal gaat men er in het begin vanuit monogaam te zijn, totdat één van de twee verlangens krijgt naar seks met iemand buiten de relatie. Als er op dat moment pas begonnen wordt met de communicatie, voelt het veel bedreigender aan dan wanneer deze verlangens nog niet gekoppeld zijn aan een specifiek persoon.

Ik vraag geregeld aan stellen of ze tevreden zijn met hun afspraken over seks en of ze het wel eens gehad hebben om de relatie seksueel open te gooien. Vooral als ze allebei geen zin meer hebben om met elkaar te vrijen is dit een belangrijke vraag. Laatst kreeg ik als antwoord: ‘We hebben er alleen mee gedreigd, nooit over gepraat’. Meestal heeft het een paar sessies nodig om dit op een normale manier bespreekbaar te maken en soms lukt het helemaal niet. Mensen kunnen dan erg beledigd zijn dat ik dit onderwerp ter sprake wil brengen, en vervolgens begrijp ik dan toch dat in ieder geval één van de twee seks heeft – of heeft gehad – buiten de relatie. Het gaat er dus vaak niet om dat mensen die verlangens niet hebben, maar dat ze zich daar zo slecht over voelen, dat ze dit liever geheim houden. In deze tijd van social media is het haast onmogelijk om zoiets lang geheim te houden, dus ligt er in feite vanaf dat moment een bom onder je relatie. De meest geschikte vorm is dus de vorm waarin je over alles kunt praten met elkaar en ook regelmatig met elkaar checkt of de vorm nog bij je past.

Is er een relatievorm die nu heel erg in opkomst is?

Toña: Ik maak veel mensen mee die aan het experimenteren zijn met een open relatie. Alle definities verschuiven door de tijd heen, zo ook die van monogamie. Vroeger betekende monogamie dat je dezelfde seksuele partner had voor de rest van je leven. De stellen waarbij dit echt het geval is, zijn tegenwoordig zeldzaam. Inmiddels betekent monogamie dan ook eerder dat je één seksuele partner tegelijkertijd hebt. Dan heb je nog ‘serieel monogaam’. Dat zijn allemaal korte relaties, waarin telkens één seksuele partner tegelijkertijd een rol speelt. Vanaf hier begint er vaak een overlap te ontstaan naar dat de vorige seksuele relatie nog niet helemaal afgesloten was, voordat de volgende zijn intrede doet.

De meeste mensen die meerdere relaties hebben gehad, hebben vast een poosje ervaren hoe het is om twee seksuele partners tegelijkertijd te hebben. Dit blijft in de meeste gevallen een diep bewaard geheim of een publiek geheim. Er wordt in ieder geval niet meer over gesproken, en voor de volgende relatie wordt aangenomen dat dit niet meer zal gebeuren. De kans is echter groot dat een relatie die begonnen is met twee seksuele partners, ook weer eindigt met twee seksuele partners. Door het er niet over te hebben, verandert dit niet.

Wat nu in opkomst is, is dat veel mensen dit beginnen in te zien en op tijd beginnen te communiceren. Als er dan een voorval is van seksuele aantrekkingskracht buiten de relatie, kan dat nog steeds aanvankelijk weerstand oproepen, maar vaak brengt het beide stellen veel groei en dichter bij elkaar. In veel gevallen komt er vanzelf iemand op je pad waarmee je die aantrekking hebt. Maar stellen van nu kiezen er ook voor om het bewust op te zoeken door te gaan daten via sites als Second Love of een parenclub te bezoeken.

Toña Wong Chung is founder van Healing Space en schrijfster van het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld (omdat de wereld jouw liefde nodig heeft)’. Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.

Hoe vond je dit artikel? Alvast bedankt voor het delen!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

“Een boek over minnaarschap; omdat de wereld jouw liefde nodig heeft”